Taxele pentru fondurile de pensii facultative scad la jumatate

asf5ASF va reduce la jumatate taxele percepute pentru fondurile de pensii facultative, astfel incat se creeaza noi conditii pentru ca administratorii sa scada comisioanele. Unele fonduri au acum comisioane uriase.

Fondurile de pensii facultative suporta taxe de functionare foarte mari in prezent, pe care trebuie sa le plateasca catre ASF.

In 2016, autoritatea a decis sa reduca aceste taxe la jumatate:

  • taxa lunara din valoarea contributiilor brute incasate se reduce de la 0,5% la 0,25%;
  • taxa lunara retinuta din activele administrare scade de la 0,02% la 0,01%.

In valori procentuale, aceste taxe pot parea nesemnificative. In realitate, ele atarna foarte greu in balanta totala a comisioanelor pe care fondurile de pensii le impun clientilor.

Cum masuram impactul comisioanelor?

Impactul comisioanelor asupra pensiei private este masurat cu ajutorul indicatorului Rata costurilor. Acesta arata cu cat scade suma acumulata pe intreaga perioada de plata a contributiilor, ca urmare a comisioanelor. Poti simula acest indicator, cu ajutorul calculatorului Cost Pensie Privata.

Pentru fondurile de pensii facultative, rata costurilor este cuprinsa intre 26% si 44%, conform sectiunii de Comparatii Pensii Private, realizata de Expertul Banilor.

Aceste valori arata ca, in actualele conditii, valoarea pensiei facultative este erodata puternic de comisioanele practicate de unele fonduri.

Taxele ASF acopera pana la un sfert din costurile fondurilor

O parte importanta din aceste comisioane sunt justificate de taxele mari impuse de ASF. Tinand cont doar de aceste taxe, rata costurilor pentru un fond de pensie este in prezent de 6%.

Prin urmare, comisioanele fondurilor sunt justificate intr-o proportie cuprinsa intre 13% si 23% doar de taxele impuse de ASF, fara a tine cont de niciun alt cost suportat de administrator.

Reducerea taxelor din 2016 va face ca impactul sa se reduca la jumatate. Prin urmare, se vor crea noi conditii pentru ca administratorii sa scada comisioanele.

Administratorii au de unde sa scada comisioanele

Evident si in prezent exista spatiu in acest sens la unele dintre fondurile de pensii facultative. Acest lucru este posibil din cauza concurentei slabe pe acesta segment de piata, motiv pentru care este incert daca toti administratorii vor dori sa transmita si consumatorilor o parte din aceasta reducere de taxe.

Experienta anterioara nu este una favorabila. La inceputul lui 2015, ASF a scazut taxele de functionare pentru fondurile de pensii obligatorii, cu pana la 21%.

Niciun administrator nu a redus insa comisioanele percepute clientilor, ca urmare a acestei masuri. Astfel, scaderea taxelor s-a tradus doar in cresterea profiturilor pentru administratori. Pensiile private nu au beneficiat de aceste scaderi de taxe.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult