Statul remunereaza economiile populatiei cu dobanzi de 2,15%

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Ministerul Finantelor Publice va plati o rata a dobanzii de 2,15% pe an pentru titlurile de stat emise pentru populatie, in urma procedurii de subscriere.
 
In perioada 8-19 iunie 2015, consumatorii au avut ocazia sa isi investeasca banii in titluri de stat. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a organizat o emisiune exclusiv pentru populatie.

Peste 1.200 de persoane fizice au profitat de aceasta oferta pentru a-si plasa economiile, suma totala investita fiind de 65 milioane lei. Cererea a fost sub asteptari, deoarece doar 65% din titlurile de stat oferite au fost in final subscrise.

Cererea restransa a facut insa ca rata dobanzii sa fie egala cu plafonul maxim. In cadrul ofertei, persoanele fizice puteau sa liciteze dobanda pe care doreau sa o primeasca, alegand o valoare din intervalul 1,75%-2,15%.

Deoarece oferta nu a fost subscrisa integral, investitorii au primit dobanda maxima: 2,15%, fixa pe 2 ani. Aproape jumatate din titluri de stat emise au fost achizitionate de persoane din Bucuresti.

Depozitele pot fi mai profitabile, dar nu la bancile mari

Spre deosebire de depozitele bancare, castigurile obtinute din titluri de stat sunt neimpozabile. Acest lucru inseamna ca pentru a obtine un venit egal, un depozit bancar trebuie sa aiba o dobanda de 2,55%.

Daca analizam oferta de depozite, putem gasi usor banci care sa practice chiar si dobanzi mai mari. De exemplu, pentru un depozit de 5.000 lei pe 12 luni, dobanzile oferite de banci trec si de 3%.

Bancile care au dobanzi mari tind sa fie de dimensiuni mici sau sa aiba ca actionar banci din Grecia, aflate nu tocmai in topul preferintelor in acest moment. Bancile principale au dobanzi mai mici decat cele oferite de titlurile de stat

Titlurile de stat au si alte avantaje, deoarece urmeaza sa fie listate la BVB. Astfel, investitorii le vor putea vinde inainte de termen, fara sa piarda dobanda acumulata. Mai multe detalii, gasiti in ghidul dedicat titlurilor de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult