5 sfaturi pentru a plati comisioane mai mici cu retragerea de numerar

O data cu incasarea salariilor pe card, o parte din venitul tau este retinut de banca prin comisionul de retragere de numerar. ExpertulBanilor.ro iti arata ce poti face ca sa platesti comisioane cat mai mici.

Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net

1

Evita retragerea de numerar de la ghiseu

Retragerea de numerar la ghiseu este operatiunea cea mai costisitoare. In acest caz, comisionul de retragere este in general de 0,5%. Prin urmare, daca retragi 1.000 lei de la ghiseul bancii, banca iti retine 5 lei. Cu cat suma retrasa este mai mare, cu atat comisionul creste.

2

ATM-ul este cea mai ieftina sursa de numerar

Daca ai nevoie de numerar, bancomatul este locul de unde poti obtine cel mai ieftin cash. Comisionul este de 0,2% din suma retrasa, astfel ca vei plati comisioane de 2,5 ori mai mici decat daca mergi la ghiseul bancii.

Exista chiar banci care ofera retrageri gratuite de numerar, astfel ca daca angajatorul iti permite sa-ti alegi singur banca unde sa-ti vireze salariul, merita sa iei in considerare aceste oferte.

In general, nu poti retrage sume prea mari de la bancomate, deoarece banca impune limite zilnice pentru valoarea tranzactiilor. Exista insa posibilitatea de a cere ca limita zilnica sa fie majorata, in cazul in care vrei sa retragi mai multi bani intr-o anumita zi. La unele banci, limita se poate ajusta chiar din aplicatia de internet banking.

3

Utilizeaza transferul bancar pentru sumele mari

Daca vrei sa muti sume importante de bani de la o banca la alta, solutia cea mai potrivita este transferul bancar. Operatiunea dureaza maxim 1 zi pentru platile in lei, iar comisioanele sunt modice.

De exemplu, daca vrei sa muti depozitele de la o banca la alta, deschide in prealabil un cont bancar la banca unde vei muta depozitul si apoi efectueaza un ordin de plata.

4

Plateste cu cardul de cate ori ai ocazia

Plata cu cardul la comercianti este scutita de comisioane, motiv pentru care este recomandat sa platesti cu cardul ori de cate ori ai ocazia.

Atentie: aceasta regula se aplica doar pentru cumparaturile efectuate in tara. Daca mergi in strainatate, situatia se schimba, deoarece uneori apar si comisioane, iar cursul de schimb nu il poti controla.

5

Plateste facturile prin debit direct

Majoritatea furnizorilor de utilitati au semnat acorduri cu bancile pentru a permite plata facturilor prin debit direct. Acesta este cea mai utilizata metoda de plata in strainatate, insa la noi este putin cunoscuta de catre public.

Prin debit direct, autorizezi banca sa iti achite automat factura lunara. La scadenta, banca retine banii din contul tau si ii vireaza in contul furnizorului de servicii. In majoritatea cazurilor, acest serviciu nu presupune comisioane bancare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult