Scutiri de contributii pentru persoanele ce obtin exclusiv venituri din investitii

Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net

Fiscul ofera scutiri de contributii pentru persoanele care obtin exclusiv venituri din investitii, daca au venituri anuale de pana 15.000 lei. Masura este controversata deoarece restul contribuabilor datoreaza contributii de sanatate pentru aceste venituri din 2017.

Fiscul a decis sa schimbe in 2016, modul in care sunt impozitate veniturile din investitii, adaugand noi taxe, asa cum Expertul Banilor a semnalat inca de la inceputul anului.

Pe langa cota unica de 16%, contribuabilii urmeaza sa achite si contributii pentru asigurari sociale de sanatate, cota fiind in prezent de 5,5%.

In 2016, aceste contributii nu se achita daca obtii suplimentar venituri din salarii, pensii sau activitati independente (cu exceptia chiriilor).

Acum Fiscul introduce noi exceptii. Persoanele care obtin venituri exclusiv din investitii nu vor mai plati contributii pe sanatate, daca au un venit mediu lunar mai mic decat salariul minim brut pe economie.

Cum salariul minim este de 1.250 lei in prezent, beneficiaza de scutiri cei care obtin venituri anuale doar din investitii de pana in 15.000 lei.

In categoria veniturilor din investitii sunt incluse veniturile din dobanzi, din tranzactii la bursa, cu aur sau din operatiuni forex.

Tratament discriminatoriu din 2017

Anterior, aceste persoane erau obligate sa achite contributii sociale, baza de calcul fiind egala cu salariul minim brut pe economie. Astfel, daca veniturile din investitii erau prea mici, riscau sa achite contributii disproportionat de mari comparativ cu venitul.

In acest context, decizia celor de la Finante este una reparatorie. Dar creeaza totodata un tratament inechitabil fata de restul contribuabilor, incepand cu anul viitor.

In 2017, orice salariat, pensionar sau persoana ce desfasoara activitati independente va achita contributia de sanatate pentru toate veniturile din dobanzi, dividende sau din castigurile obtinute la bursa ori la fondurile de investitii.
 
Marea Britanie elimina impozitul pe dobanda pentru micii deponenti

Statul roman si-a propus sa taxeze suplimentar depozitele bancare, chiar in momentul in care dobanzile ating valori minime. In acest mod, descurajeaza si mai mult economisirea, cea mai singura metoda prin care consumatorii se pot proteja impotriva situatiilor neprevazute.

Criza financiara prin care am trecut ar fi trebuit sa convinga autoritatile sa ia tocmai masuri opuse, pentru a sustine independenta financiara a populatiei.

Un exemplu in acest sens este Marea Britanie, care a eliminat complet impozitul pe dobanda pentru milioane de consumatori, din aprilie 2016.

Guvernul a introdus o deducere speciala pentru veniturile din dobanzi, care permite oricarui consumator sa castige pana la 1.000 lire pe an sub forma de dobanzi bancare, fara sa plateasca nicio taxa.

Conform estimarilor oficiale, 95% dintre britanici nu vor trebui sa achite nicio taxa pentru veniturile din dobanzi, deoarece au depozite de valori mici si nu vor depasi pragul maxim permis de lege.

Deducerea tine cont si de veniturile totale ale fiecarui contribuabil. Cei cu venturi mari, au o deducere de numai 500 lire, iar cu venituri foarte mari – nu beneficiaza de nicio deducere.

In acest mod, guvernul britanic incurajeaza consumatorii cu venituri mici sa economiseasca, dar ii taxeaza pe cei cu averi foarte mari, care traiesc de pe urma veniturilor din investitii.

O astfel de abordare ar fi de dorit si la noi pentru a nu descuraja micii deponentii sa economiseasca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult