Scutirea de impozit pentru programatori: O inechitate fiscala

Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Scutirea de impozit acordata programatorilor incalca principiul echitatii fiscale deoarece conduce la impozitarea diferentiata a veniturilor, in functie de profesie si nu de marimea venitului.

Guvernul a modificat recent regulile pentru impozitarea salariilor incasate de programatori. Din 2001, veniturile acestora sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Scutirea era conditionata de finalizarea unei facultati de profil.

Guvernul a eliminat recent acest criteriu, principala conditie fiind ca salariatul sa fie incadrat pe unul din posturile de specialitate, stabilite prin lege. Decizia a fost privita ca o masura reparatorie, deoarece se evita discriminarile intre programatori. Uneori, erau persoane incadrate pe acealasi post, din care una beneficia de scutire si alta nu.

Este insa o discriminare mult mai importanta pe care acesta scutire o face: intre programatori si restul salariatilor din economie.

Exceptiile iau forma unor masuri sociale

Este important de precizat ce alte venituri mai sunt scutite de plata impozitului pe venit, conform Codului Fiscal (art. 55, alin 4):

  • ajutoare de inmormantare, ajutoare pentru calamitati naturale, ajutoare pentru bolile grave si incurabile, ajutoare de nastere, cadouri pentru copiii minori ai salariatilor (in limita a 150 lei), cadouri oferite salariatelor (in limita a 150 lei), contravaloarea transportului la si de la locul de munca, costul prestatiilor pentru tratament si odihna;
  • drepturile de hrana acordate salariatilor;
  • contravaloarea cheltuielilor de transport la nivelul unui abonament lunar;
  • veniturile din salarii realizate de persoane cu handicap grav sau accentuat.

 

In plus, Codul Fiscal stabileste si o serie de venituri care nu se impoziteaza (nu se platesc nici contributii sociale si nici impozit pe venit):

  • ajutoare, indemnizatii si alte forme de sprijin ce destinatie sociala;
  • pensiile pentru invalizii de razboi, orfanii, vaduvele/vaduvii de razboi, sumele fixe pentru ingrijirea pensionarilor care au fost incadrati in gradul I de invaliditate;
  • sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat;
  • drepturi in bani si in natura primite de militarii in termen, militarii cu termen redus, studentii si elevii unitatilor de invatamant din sectorul de aparare nationala, siguranta nationala si persoanele civile;
  • bursele primite pentru persoanele care urmeaza o forma de scolarizare;
  • sumele si bunurile primite cu titlu de mosternire sau donatii;
  • veniturile primite in bani si in natura de invalizii de razboi, orfanii, vaduvele/vaduvii de razboi, sumele fixe pentru ingrijirea pensionarilor care au fost incadrati in gradul I de invaliditate.

 

Asa cum se poate observa exceptiile de la impozitare sunt concepute, de cele mai multe ori, sa aiba rolul unor masuri de asistenta sociala.

In cazul programatorilor, nu se poate vorbi de protectie sociala. Conform Institutului National de Statistica, salariul mediu brut in sectorul tehnologiei informatiei era de 5.700 lei in luna mai 2015, dublu fata de media pe economie.

Principiile Codului Fiscal nu se respecta

Unul din principiile fiscalitatii – prevazut la art. 3, lit. c din Codul Fiscal –  este “echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferita a veniturilor, in functie de marimea acestora”.

Prin urmare, taxe egale la venituri similare. Cei care lucreaza in domeniul petrol si gaze, in sectorul financiar sau la companii de transport aerian, au motive de nemultumire deoarece au salarii similare, dar nu beneficiaza de nicio scutire.

Impozitarea trebuie sa tina cont de marimea veniturilor si nu de categoria profesionala a celui care obtine acel venit. Iar scutirea acordata programatorilor incalca acest principiu.

salarii pe domenii

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult