Rovinieta provoaca probleme majore dupa vanzarea masinii

Foto: ExpertulBanilor.ro

Cei care isi vand masina sunt expusi riscului de a primi amenzi pentru neplata rovinietei daca autoturismul nu este inmatriculat apoi pe numele cumparatorului. Statul vrea sa protejeze populatia impotriva acestor abuzuri.

In general, vanzatorul nu se asteapta sa mai aiba probleme cu masina dupa ce a vandut-o. Multe persoane s-au trezit insa ulterior in situatia de a primi amenzi pentru neplata rovinietei, desi masina nu mai era a lor.

In prezent, legislatia este deficitara si creeaza un dezechilibru intre vanzator si cumparator. Acesta din urma are obligatia de a inmatricula masina pe numele sau dupa achizitie, in maxim 30 de zile. Multi nu fac acest lucru din rea-credinta, iar legea nu prevede nicio penalizare.

Vanzatorul se poate trezi cu conturile blocate

Cumparatorii circula apoi pe drumurile publice fara sa plateasca rovienieta, iar amenda vine pe numele fostului propietar, deoarece masina figureaza inca pe numele lui in evidentele politiei.

Mai mult, o eventuala plangere in justitie, care implica resurse umane si financiare din partea vanzatorului de buna-credinta, nu garanteaza un rezultat pozitiv, arata nota de fundamentare a unui proiect de lege, realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel este posibil ca instanta sa-l oblige pe fostul proprietat sa-si plateasca amenda, iar acesta sa aiba ca singura solutie actionarea in instanta a cumparatorului, pentru recuperarea prejudiciilor.

Intre timp, daca vanzatorul nu are bani sa plateasca amenda, poate ajunge cu conturile blocate de fisc si se poate trezi chiar cu bunurile executate silit, desi nu este vinovat.

Solutia propusa

MAI doreste sa schimbe in sfarsit legea, pentru a evita aceste situatii pe viitor.
Procedura propusa obliga vanzatorul ca, in termen de maxim 5 zile lucratoare de la vanzarea masinii, sa notifice politia rutiera ca s-a schimbat proprietarul. Notificarea se face prin declaratie pe proprie raspundere, din care sa rezulte datele de identificare ale noului proprietar.

Apoi, daca noul proprietar nu va solicita inmatricularea vehiculului pe numele sau in maxim 30 de zile, masina va fi cu “inmatricularea suspendata” si nu va mai putea circula pe drumurile publice.

Procedura propusa obliga fostul-proprietar sa faca un drum suplimentar la politie (dupa ce si-a radiat masina din evidentele primariei), insa in acest fel se asigura ca nu va avea probleme pe viitor. Pana la modificarea legii, verificati cu atentie cui vindeti masina!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult