Romanii din strainatate vor putea evita transferurile rapide de bani

Michel Barnier, responsabil la Comisia Europeana pentru Servicii si Piata Interna
Michel Barnier, comisar european pentru Servicii si Piata Interna

Transferurile rapide de bani au costuri exorbitante insa reprezinta singura solutie pentru multi dintre romanii aflati la munca in strainatate. ExpertulBanilor.ro va prezinta directiva europeana care va oferi o alternativa foarte ieftina.

Serviciile de transfer rapid de bani – de genul celor oferite de Western Union, MoneyGram sau Smith&Smith – sunt extrem de costisitoare si ar trebui evitate de catre consumatori. Comisioanele ajung sa reprezinte chiar si 10% din suma transferata, ceea ce este exagerat de mult.

O parte din romanii care lucreaza in strainatate nu au insa nicio alternativa, deoarece nu detin un cont bancar in tara unde lucreaza. Daca in Romania, orice persoana cu carte de identitate poate deschide cont bancar, in statele occidentale ale UE, bancile refuza sa accepte unii clienti.

Conturi bancare pentru toata lumea

Rapoartele Comisiei Europene arata ca la nivel comunitar, 25 milioane de consumatori si-ar dori sa aiba un cont bancar, deoarece nu detin niciunul, iar in jur de 2,5 milioane de persoane au fost refuzate de banci la deschiderea unui cont bancar. Unul din motivele de refuz este ca solicitantul este prea sarac.

Comisia Europeana doreste sa oblige bancile sa deschida cont bancar oricarui cetatean european, care solicita acest serviciu, printr-o noua directiva. In acest fel, orice consumator va putea avea acces la operatiuni bancare de baza, precum transferurile bancare.

Directiva impune ca in fiecare tara din UE, sa existe cel putin o banca ce va oferi servicii financiare de baza pentru oricine, urmand ca autoritatile nationale sa decida daca acest pachet de servicii va fi gratuit sau va avea un comision rezonabil.

Propunerea a fost trimisa pentru analiza catre liderii europeni si Parlamentul European, iar daca va fi acceptata in forma propusa, ar putea intra in vigoare din 2014.

Economii importante de bani

In noile conditii, orice roman care lucreaza intr-un stat al UE va putea solicita deschiderea unui cont bancar de baza. Iar atunci cand va dori sa trimita bani in tara, va completa un simplu ordin de plata, platind comisioane mult mai mici decat in varianta unui transfer rapid de bani.

De exemplu, romanii din Italia care au cont bancar la Unicredit pot transfera euro in tara platind un comision de numai 5,25 euro (indiferent de suma transferata) daca fac operatiunea la ghiseu sau numai 2,25 euro, daca au acces la aplicatia bancii de internet banking.

Prin Western Union, clientii platesc 9 euro pentru a transfera 100 euro, 23 euro pentru 300 euro sau 42 euro pentru 1.000 euro. Pe masura ce suma transferata este mai mare, comisioanele tot cresc. Utilizand transferul bancar, comisionul este tinut sub control, astfel ca se economisesc sume importante de bani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

2 Comentarii
  • Buna ziua,
    Locuiesc si muncesc in Canada. In aceasta situatie va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarele doua intrebari:
    1. cum pot transfera bani in Romania fara sa apelez la serviciul Western Union?
    2. pot accesa un credit imobiliar la o banca din Romania?
    Multumesc!

  • In cazul in care aveti deja un cont bancar in Canada, o solutie ar putea fi sa efectuati un ordin de plata (wire transfer) catre un cont bancar din Romania. Verificati insa comisioanele aplicabile la banca (spezele Swift ar putea face neatractiva aceasta optiune, daca transferati sume foarte mici). O alta solutie poate fi Paypal. Tranzactia dureaza mai mult, dar sunt comisioane mai mici decat la Western Union.

    In ceea ce priveste obtinerea unui credit de la o banca din Romania, cel mai bine este sa va adresati direct unei sucursale, deoarece procedurile pot fi mai complicate in acest caz.

Comentariile sunt inchise.