Romanii ar putea beneficia de pensii private europene

EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale
EIOPA – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale

Autoritatile europene sprijina crearea unor scheme de pensii facultative la nivel european, care ar putea oferi o alternativa mult mai atractiva, pentru romanii care doresc sa isi faca o pensie privata.

In Romania, pensiile facultative nu au avut prea mare succes, daca judecam dupa numarul de clienti. Doar 360.000 de persoane contribuie in prezent la fondurile de pensii facultative de pe plan local, adica mai putin de 10% din salariati.

Nu mai punem la socoteala ca, in jumatate din cazuri, contributiile la fondurile de pensii sunt platite exclusiv de angajator in numele salariatilor, ca parte a beneficiilor salariale.

Consumatorii au numeroase motive pentru care sa ezita sa isi plaseze banii la fondurile de pensii facultative: comisioanele sunt extrem de ridicate, impozitarea este descurajatoare, nivelul de transparente este precar, iar gradul de incredere in administratori nu este nici el prea stralucit.

Un produs european

Autoritatile europene pun insa la punct o solutie care ar putea avantaja consumatorii, in special din noile state membre. Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a dezvaluit recent planurile pentru crearea unei piete unice a pensiilor private facultative.

Noul produs – denumit pensii personale pan-europene – va permite oricarui administrator sa distribuie scheme de pensii facultative in orice stat membru. Produsul va fi reglementat la nivel european, astfel ca se va aplica un singur set de reguli in toate statele membre, pentru a incuraja activitatile transfrontaliere.

Pensiile pan-europene vor fi avantajoase in special pentru consumatorii din noile state membre – cum este si Romania – deoarece aceste scheme de pensii vor transpune la nivel european experienta din statele vest-europene, mai dezvoltate.

Nivelul de informare al consumatorilor va face un salt urias

Va exista un salt urias in ceea ce priveste informatiile oferite consumatorilor fata de situatia curenta de la noi, cand foarte multe informatii esentiale nu sunt comunicate clientilor.

Fondurile de pensii private pan-europene sunt concepute sa fie usor de inteles de catre consumatori si sa ofere informatii care sa ajute clientii in luarea deciziilor.

Cerintele de transparenta vor impune prezentarea unor informatii intr-o maniera simpla si pe intelesul publicului larg, pe intreaga durata de viata a produsului: de la momentul achizitiei, in perioada de acumulare, in perioada premergatoare iesirii la pensie si in perioada de plata a pensiei private.

Consumatorii vor putea afla informatii exacte cu privire la costurile suportate, vor primi din timp proiectii cu privire la venitul estimat din pensia privata si vor avea de ales intre mai multe strategii investitionale.

De asemenea, standardele de administrare ale acestor scheme de pensii vor fi ridicate, pentru a creste increderea consumatorilor in aceste produse.

Nu in ultimul rand, crearea unei piete europene a pensiilor facultative va conduce la o concurenta mai mare intre administratori si implicit la costuri mai mici pentru consumatori. Noile produse sunt concepute sa fie distribuie online, astfel incat procesul de achizitie sa fie cat mai simplu.

Propunerea actuala este supusa unei consultari publice pana in octombrie 2015, dupa care EIOPA va transmite la inceputul lui 2016, o recomandare catre Comisia Europeana, in vederea reglementarii acestor produse.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult