Riscul creditelor este prezentat deformat in fata clientilor

Foto: winnond/ FreeDigitalPhotos.net

Clientii care solicita credite vor primi, incepand cu 2013, avertismente cu posibile scenarii privind evolutia ratei lunare. Acestea sunt concepute astfel incat sa sperie clientii care vor sa se imprumute in valuta. Creditele in lei sunt aranjate sa para mai sigure.

Noul regulament BNR privind creditarea a intrat in vigoare din 12 decembrie 2012, iar bancile au la dispozitie 3 luni pentru a se conforma. Una din principalele modificari se refera in informarea clientilor cu privire la riscul creditelor.

Asa cum Expertul Banilor a aratat anterior, aceasta consta in prezentarea unor scenarii de catre banci cu privire la posibila evolutie a ratei lunare, ca urmare a urmatoarelor riscuri:

  • deprecierea cursului de schimb
  • majorarea ratei dobanzii.

 

Riscul valutar este exacerbat

Scenariile sunt concepute de catre BNR astfel incat sa exagereze riscul valutar. Bancile vor speria clientii, aratandu-le ce se va intalpla cu rata la creditul in euro, daca leul se va deprecia cu 35%. Acest lucru ar presupune, de exemplu, o crestere a cursului euro-leu de la 4,4 la 5,90 lei pentru un euro.

Daca acest lucru s-ar intampla, economia si sectorul financiar ar ajunge probabil intr-o stare critica, similara cu cea in care se zbate Grecia.

Nu trebuie inteles ca o depreciere procentuala de asemenea magnitudine nu este posibila, deoarece evolutia cursului intre 2007 si 2012 a aratat ca se poate.

Cursul valutar fluctueaza semnificativ in timp in jurul unui punct de echilibru. Teoria economia a aratat ca deseori, cursul se abate de la echilbru, in ambele sensuri, dar mecanismele pietei il autoregleaza.

In 2007, leul se apreciase exagerat de mult, astfel ca ulterior piata l-a adus inapoi la echilibru. Acum insa, cursul a trecut de cealalta parte si este depreciat. Prin urmare, evolutia fireasca nu este sa se deprecieze cu inca 35%, ci sa se corecteze deviatia de la echilibru.

Chiar si banca centrala a considerat ca previziuni de 6-7 lei pentru un euro sunt fanteziste. La fel sunt si scenariile privind riscul valutar la credite in actualele conditii. Numai ca in acest caz, interesul bancii centrale este sa descurajeze creditarea in valuta.

Creditele in lei sunt artificial imbunatatite

Pe de alta parte, creditarea in lei este tratata mult mai bland. Aici principalul risc este legat de rata dobanzii, care se poate majora in timp. Factorul de risc este indicele Robor, a carui evolutie influenteaza toate dobanzile variabile de la credite.

Ultimii ani au aratat ca Robor este extrem de instabil. Pentru scurte perioade, acest indice coboara pana la 4-5% pentru ca apoi sa ajunga la 8-10%. Aceste schimbari rapide si ample destabilizeaza bugetele familiilor care au credite imobiliare in lei.

Cu toate acestea, clientii nu vor fi avertizati corespunzator cu privire la acest risc. Regulamentul BNR impune ca bancile sa prezinte clientilor doar efectul unei majorari cu 0,6 puncte procentuale a ratei dobanzii. In mare, riscul este de pana la 10 ori subevaluat. Astfel de scenarii sunt la fel de nerealiste, pe cat sunt cele de la riscul valutar.

In acest mod, realitatea este deformata: riscul creditelor in lei este subevaluat, iar cel al creditelor in valuta – este supraestimat.

Efectul dorit este ca populatia sa se sperie de creditele in valuta si sa aleaga imprumuturi in lei, care sunt mult mai scumpe si nu neaparat mai putin riscante.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult