Guvernul propune restrictii pentru masinile inmatriculate in Bulgaria

Masini inmatriculate in strainatate
Foto: ExpertulBanilor.ro

Guvernul are in vederea impunerea de restrictii la circulatia masinilor pe drumurile publice, pentru a stopa fenomenul masinilor inmatriculate in Bulgaria. ExpertulBanilor.ro va prezinta masurile propuse, aflate acum in dezbatere publica.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de ordonanta, care limiteaza perioada in care autovehiculele inmatriculate in alte state pot circula pe drumurile publice.

Masina va trebui inmatriculata in 30 de zile

Restrictiile nu se aplica pentru nerezidenti, ci doar pentru persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania. Acestia vor putea circula cu autoturismele inmatriculate in alte state membre, cel mult 30 de zile de la data dobandirii autovehiculului.

In perioada de 30 de zile, persoanele trebuie sa prezinte la cererea politistilor, un document care sa ateste dreptul de proprietate al vehiculului, tradus in limba romana si legalizat.

Exceptii

Vor exista exceptii pentru urmatoarele situatii:

  • autovehiculele conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare – astfel, daca ti-ai inmatriculat masina pe numele tau intr-o tara straina, poti circula cu ea cat de mult vrei in Romania;
  • autovehiculele care efectueaza transport de marfuri, persoane, transfport in conditii de inchiriere sau servicii de inchiriere;
  • autovehicule conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare sau care au calitatea de asociat, actionar si administrator in raport cu societatea mentionata in certificat;
  • autovehicule in leasing.

 

Sanctiuni pentru nerespectarea legii

Prin urmare, interdictia ii va afecta in principal, pe cei care conduc masinile in baza unei procuri, primite de la proprietarul masinii. Aceasta a fost de fapt reteta utilitata de cei care isi inmatriculau masinile in Bulgaria, principalii vizati prin aceste modificari.

In acest fel, guvernul intentioneaza sa stopeze acest fenomen, pe viitor.

Persoanele care utilizeaza o masina inmatriculata intr-un alt stat membru al UE vor avea de platit timbrul de mediu, daca decid sa o inmatriculeze in tara. In cazul in care vor continua sa conduca masina, risca penalizari aspre. Ordonanta propune aplicarea unei amenzi contraventionale, retinerea permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Motivatia propunerii legislative

MAI motiveaza restrictiile pentru masinile inmatriculate in strainatate atat pe considerente fiscale, cat si infractionale.

“Utilizatorii unor asemenea autovehicule inmatriculate in alte state sunt tentati sa incalce frecvent normele rutiere si chiar sa comita accidente de circulatie si sa paraseasca apoi locul faptei mizand pe dificultatile intampinate de autoritati pentru identificarea si sanctionarea sau tragerea lor la raspundere”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In 2009 si 2010, au fost implicate masini inmatriculate in strainatate, in peste 10% din accidentele de circulatie grave.

Un rol la fel de important il au si motivele fiscale, deoarece masinile inmatriculate in Bulgaria genereaza pierderi fiscale, prin neplata taxelor locale si a taxei la inmatriculare.

Cauza masinilor inmatriculate in Bulgaria o reprezinta tocmai taxa platita la inmatricularea masinii, introdusa de guvernul Tariceanu. Taxa se va numi timbru de mediu de la 15 martie 2013. Asa cum ExpertulBanilor.ro a aratat deja, acesta are aceeasi folosofie ca precedenta taxa de poluare, aceea de a descuraja importul masinilor-second hand.

Aceasta taxa a generat numeroase procese la Curtea Europeana de Justitie, care a impus modificarea modului de aplicare, pentru a nu incalca tratatul de aderare. Astfel, s-a ajuns in situatia actuala, cand trebuie achitat timbrul de mediu pentru orice masina, atat de import, cat si de pe piata locala.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult