Reparatia masinii pe propriul RCA este impracticabila

Noua legislatie prevede ca pagubitii au posibilitatea sa isi repare masina la propriul asigurator RCA atunci cand sufera daune din vina altor soferi. Aceasta modalitate de despagubire nu este inca practicabila.

Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net

In septembrie 2016, a intrat in vigoare o noua lege privind asigurarile RCA care permite ca reparatia masinii sa fie efectuata la propriul asigurator RCA.

Asiguratorul propriu ar urma apoi sa isi recupereze despagubirile platite de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de accident, prin mecanismul compensarii directe. Aceasta procedura nu este insa disponibila in practica.

Compensarea directa are caracter voluntar

Compensarea directa devine aplicabila doar daca asiguratorii incheie intre ei conventii multilaterale. Aceste conventii nu sunt obligatorii pentru asiguratorii, ci au un caracter voluntar.

In conditiile actuale, asiguratorii nu s-au inghesuit sa semneze astfel de conventii, astfel ca procedura compensarii directe nu poate fi utilizata de catre asigurati.

In mod normal, asiguratorii care ar avea cel mai mult de castigat de pe urma acestei proceduri sunt cei care isi achita daunele la timp. Oferta lor de RCA devine si mai atractiva, daca adauga si aceasta solutie de despagubire.

Un asigurat va fi si mai motivat sa cumpere un RCA de la una asigurator cu reputatie buna, deoarece va putea evita pe viitor, eventualele probleme la incasarea despagubirilor.

Motive de reticenta

Daca din punct de vedere comercial, aceasta solutie este atractiva pentru acesti asiguratori, din punct de vedere financiar, situatia se schimba. Cine ar vrea sa isi blocheze resursele financiare ca sa achite despagubiri datorate de societati cu reputatie proasta si de multe ori, slab capitalizate?

Piata asigurarilor trece prin schimbari profunde, multe societati insolvabile fiind fortate sa intre in faliment de catre ASF. In acest context, o societate care accepta compensarea directa risca sa nu isi mai poate recupera datoriile daca un asigurator intra in faliment.

Pe de alta parte, asiguratorii cu reputatie proasta au motive sa se fereasca de aceste conventii. Atunci cand interactioneaza direct cu pagubitul pot pune in aplicare diverse tactici de intimidare, ca sa achite despagubiri subdimensionate. In cazul compensarii directe, ei nu ar mai putea evita plata despagubirilor corecte.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult