ANPC vrea o lege pentru ajutarea clientilor cu credite in franci

Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net

Protectia Consumatorilor s-a saturat de promisiunile bancherilor si cere acum o lege prin care bancile sa fie obligate sa suporte o parte din povara creditelor in franci elvetieni.

Presedintele ANPC, Marius Dunca a precizat ca autoritatea a intreprins toate demersurile pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori, in limitele cadrului legal actual. Aceste demersuri duc insa doar la o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori.

“Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave”, a semnalat Dunca, prin intermediul unui comunicat de presa.

Bancile castiga si consumatorii suporta tot riscul

Seful ANPC vrea sa evite situatia in care consumatorul suporta riscurile in totalitate. El critica totodata indirect, conducerea BNR si bancile, care au afirmat deseori ca resping orice initiativa legislativa prin care bancile sa fie obligate sa suporte o parte din povara. De fiecare data, ei aduc ca si argumente riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra si faptul ca investitorii pot pleca din tara, afirma Dunca.

Majorarea cursului de schimb aduce beneficii bancilor si prejudicii consumatorilor.

“Niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora – faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului”, subliniaza Marius Dunca.

El adreseaza in mod public urmatoarea intrebare tututor bancilor implicate in criza CHF: Ce solutii concrete oferiti clientilor aflati in imposibilitatea de a-si platiu ratele lunare, clientilor buni-platnici pana la aparitia crizei CHF? Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt.

Presedintele ANPC spune ca majorarea cursului de schimb aduce beneficii bancilor si prejudicii consumatorilor.

Bancile au venit cu pseudo-solutii

Reactia bancilor la cresterea cursului leului fata de francul elvetian a fost sa anunte ca sunt gata sa gaseasca solutii individuale pentru clientii cu problema. BNR a aplaudat imediat aceasta intiativa si a spus ca solutiile realiste sunt negocierile intre banca si client.

Asa cum Expertul Banilor a aratat, aceste negocieri dintre banca si client nu inseamna decat sa lasi clientii la mila bancii.

Doar o singura banca – Volksbank – a acceptat sa imparta povara cu clientii, deoarece le-a permis sa isi plateasca ratele la un curs de 3,8 lei/franc. Dar si acest sprijin este temporar,  pentru numai 3 luni.

Restul bancilor nu au acceptat sa imparta povara cu clientul. S-au limitat doar sa actualizeze mai devreme dobanzile la creditele in franci, pentru ca ratele dobanzilor sa scada cu 0,5-0,8%. Banca incaseaza insa mai departe o dobanda corelata cu nivelul pietei interbancare, astfel ca nu suporta vreo pierdere (cel mult are un cost de oportunitate).

Mai mult, aceste actualizari nu compenseaza integral majorarea cursului de schimb. Iar in multe cazuri, clientii abia faceau fata ratelor la cursul de schimb anterior majorarii de la inceputul de an. Iar cand esti la limita bugetului, orice majorare poate duce la imposibilitatea achitarii ratelor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult