Programul PSD forteaza scumpirea creditelor

Cresterea dobanzilor in lei nu poate fi evitata, deoarece s-au acumulat importante presiuni inflationiste, din cauza programului de guvernare al PSD. FMI recomanda bancii centrale majorarea dobanzilor.

original_fmi-8011

Banca Nationala este indemnata de Fondul Monetar International (FMI) sa ia in calcul majorarea dobanzilor in lei. Daca acestea raman la nivelul actual, rata inflatiei va depasi limita superioara a intervalului tinta (pragul de 3,5%) la mijlocul lui 2018.

La prima impresie, pare ca mai este mult timp pana cand vom ajunge sa ne confruntam cu aceasta situatie.
 
In realitate, exista un interval de intarziere intre momentul in care dobanzile sunt majorate si momentul cand inflatia este influentata. De regula, politica monetara are nevoie de minim un an pentru a-si produce efectele in economie, ceea ce inseamna ca BNR nu mai poate astepta mult timp.

FMI recomanda o politica monetara mai restrictiva

“Avand in vedere intarzierea in mecanismul de transmisie monetara […], autoritatile ar trebui sa reduca diferenta dintre dobanzile pe termen scurt (n.r- ratele Robor) si dobanda cheie prin ingustarea coridorului de rata a dobanzii si absorbtia lichiditatii excendentare”, se arata in comunicatul FMI.

In prezent, dobanda cheie este de 1,75%, in timp ce Robor la o zi se plaseaza aproape de pragul de 0,4%.

Aceasta aliniere este necesara pentru a pregati terenul pentru o majorare ulterioara a dobanzii cheie, potrivit FMI. Prin urmare, sunt asteptate majorari substantiale ale dobanzilor pe termen scurt.

Cresterea ratelor va limita consumul populatiei

Intarirea politicii monetare este necesara pentru a compensa politica bugetara expansionista.

“In absenta unor masuri fiscale de corectie, politica monetara va trebui sa preia povara controlului cererii interne, printr-un mix de politici suboptime”, precizeaza FMI.

Altfel spus, programul de guvernare al PSD risca sa dea peste cap echiliberele macroeconomice, daca se vor implementa masurile anuntate. Pentru a restabili echilibrul, BNR este fortata sa creasca dobanzile pentru a tempera cererea interna, prin descurajarea creditarii.

Desi vor obtine venituri mai mari – ca urmare a pogramului de guvernare – persoanele cu credite vor fi nevoite sa plateasca rate mai mari, prin majorarea dobanzilor. Astfel, consumul lor va fi redus, prin masurile BNR, iar impactul inflationist al politicii fiscal-bugetare va fi atenuat.

Cel mai puternic afectati vor fi angajatii din sectorul privat, care nu vor beneficia de majorari salariale de anvergura celor din sectorul public. Cei dintai vor trebui sa-si limiteze consumul pentru a face loc bugetarilor sa-si creasca cheltuielile, fara sa afecteze inflatia.

Asa cum FMI mentioneaza, aceasta combinatie intre politica monetara si cea fiscala nu este una optima, dar BNR nu are alt mijloc pentru indeplinirea obiectivului de baza: mentinerea stabilitatii preturilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult