Programul Prima Casa continua si in 2015

Foto: phanlop88/FreeDigitalPhotos.net
Foto: phanlop88/FreeDigitalPhotos.net

Programul Prima Casa se prelungeste si in 2015, guvernul alocand pentru acest an fonduri de 2,5 miliarde lei pentru garantii de stat.

Bugetul programului pentru 2015 va include si sumele neutilizate de banci din anul anterior.

Diferenta ramasa neutilizata sau nealocata din 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in maxim 5 zile de la publicarea hotararii de guvern in Monitorul Oficial.

Modul de functionare al programului Prima Casa a ramas deocamdata neschimbat. Bancile pot acorda doar credite in lei, avansul minim solicitat fiind de 5%.

Costul total al creditului este limitat la o marja de 2,5 puncte procentuale peste Robor la 3 luni.

Prima Casa ar putea deveni A Doua Casa

Ministrul de finante, Darius Valcov a afirmat insa ca are in vedere o relaxare a regulilor programului, pentru a permite proprietarilor sa vanda locuinta achizitionata prin program pentru a cumpara una mai mare.

El spune ca sunt persoane care au cumparat un apartament cu 2 camere sau o grasoniera prin programul Prima Casa si doresc acum sa se mute intr-un aparatament mai mare.

Valcov a precizat ca aceasta optiune va fi analizata in cadrul ministerului pana la sfarsitul lunii februarie.

312 credite restante

Pana in prezent, au fost acordat aproximativ 130.000 de credite in cadrul Programului Prima Casa, valoarea totala a imprumuturilor fiind de 2,5 miliarde euro.

O treime dintre credite au fost acordate pentru achizitionarea de locuinte construite in perioada 2008-2014, se arata in nota de fundamentare publicata de Ministerul Finantelor Publice.

Rata de neperformanta se mentine la un nivel scazut. Pana acum au fost executate 312 garantii, respectiv 0,2% din creditele acordate.

Garantiile se platesc din bugetul de stat, ceea ce inseamna acest program este sustinut din banii contribuabililor. Comisionul de garantare achitat de clienti acopera doar costurile administrative cu emiterea garantiilor, nu si riscul de neplata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult