Programul Prima Casa continua pana in 2021

Programul Prima Casa ar urma sa continue inca 5 ani, costurile maxime practicate de banci si avansul minim solicitat clientilor urmand sa ramana aceleasi. Statul va aloca mai multe fonduri pentru achizitia de locuinte noi.

Foto: scottchan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: scottchan/ FreeDigitalPhotos.net

Ministerul Finantelor Publice isi propune sa continue derularea programului Prima Casa inca 5 ani, pana in 2021. Asumandu-si un orizont de timp mai lung, ministerul doreste sa temepereze panica instalata in ultima perioada.

De teama ca nu vor mai putea accesa un credit, foarte multe persoane s-au imbulzit in acest an sa achizitioneze o locuinta prin acest program. Cererea a fost alimentata si de legea darii in plata, pe fondul restrictiilor impuse de banci la creditele ipotecare. Multe persoane vad acest program ca singura sansa pentru cumpararea unei case.

Mai multe fonduri pentru locuinte noi

Fondurile ce urmeaza sa fie alocate pentru garantii in anii urmatori sunt destul de generoase: 2,5 miliarde lei in 2017, cate 2 miliarde lei intre 2018-2020 si 1,5 miliarde lei in 2021.

Ministerul a prevazut o reducere graduala a fondurilor, in ideea ca piata creditului ipotecar sa va dezvolta, iar populatia va avea un acces mai facil la aceste produse.

In plus, Finantele vor sa imparta plafonul de garantii in functie de tipul locuintei: un plafon pentru locuinte noi (de pana in 5 ani vechime) sau consolidate in ultimii 5 ani si un plafon separat pentru locuinte vechi.

In 2017, plafoanele vor fi egale. In urmatorii 3 ani, 62,5% din fonduri vor fi directionate doar catre achizitia de locuinte vechi sau consolidate, iar in ultimul an, acest procent va urca la 66,7%.

Garantii diferite in functie de tipul locuintei

Costul maxim care poate fi perceput de banci ramane plafonat la o marja de 2 puncte procentuale peste Robor la 3 luni. De asemenea, avansul minim va fi tot de 5% din pretul locuintei.

Procentul de garantare va fi insa diferit, in functie de locuinta achizitionata. Pentru achizitia unei locuinte noi sau consolidate, garantia de stat va acoperi, ca si pana acum, 50% din valoarea creditului.

In cazul locuintelor vechi, garantia de stat scade la 40% din valoarea creditului, deci bancile vor suporta un risc ceva mai mare.

Este putin probabil ca aceasta schimbare sa aiba un impact semnificativ asupra ofertei de credite Prima Casa. Din punct de vedere al costurilor, bancile nu au digerat nici pana acum reducerea marjei de la 2,5 puncte procentuale la 2 puncte procentuale, care a avut la inceputul lui 2016. Dovada este faptul ca aproape toate bancile practica aceleasi costuri, iar marja de manevra este foarte mica.

De asemenea, nu este de asteptat ca reducerea procentului de garantare sa schimbe prea mult conditiile de eligibitate impuse de banci. Statul garanteaza mai departe o parte consistenta din credit, astfel ca riscul asumat de banca este redus.

Fonduri suplimentare pe final de 2016

Pe final de an, Ministerul de Finante propune suplimentarea plafonului de garantii pentru 2016 cu inca 250 milioane lei. Suma totala alocata in acest an ar urca la 2,75 miliarde lei, peste nivelul din 2015.

“Decizia suplimentarii a fost luata ca urmare a ritmului intens si sustinut de acordare a garantiilor, care demonstreaza interesul si angajamentul in crestere atat la nivelul finantatorilor, cat si al beneficiarilor”, se arata in comunicatul ministerului.

Aceasta suplimentare are rolul de a asigura o tranzitie usoara a programul intre ani. Fondurile neutilizate in acest an vor putea fi consumate si in 2017, astfel ca programul nu se va bloca pana la distribuirea garantiilor aferente anul urmator.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult