Primele de stat sunt recastigate in instanta

BCR Banca pentru Locuinte a obtinut o decizie favorabila in instanta, privind modul de acordare al primelor de stat la contractele de economisire-creditare, in cadrul procesului cu  Curtea de Conturi. Decizia nu este definitiva.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

In 2015, Curtea de Conturi a efectuat un control la bancile de economisire-creditare, in urma caruia a decis ca modul de acordare a primelor de stat s-a efectuat defectuos.

Curtea a stabilit ca primele de stat nu pot fi incasate de catre minori si pensionari. In plus, primele se acorda doar daca solicitantii cheltuiesc sumele economisite in scop locativ. Bancile – BCR Locuinte si Raiffeisen Locuinte –  au contestat in instanta decizia Curtii de Conturi.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a obtinut o sentinta favorabila pe 1 martie 2017, la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a hotarat ca legislatia nu impune obligatia pentru clienti ca sa justifice utilizarea banilor in scop locativ, daca au economisit o perioada de minim 5 ani.

In plus, instanta a decis ca minorii si pensionarii sunt eligibili pentru incasarea primelor de stat. Hotararea pronuntata de Curtea de Apel nu este definitiva.

BCR a suportat primele din fonduri proprii

Pe parcursul procedurilor legale, BCR Locuinte a decis sa protejeze clientii si a acoperit din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost platite de catre stat, cu scopul de a pastra increderea in sistemul de economisire-creditare.

“BCR BpL spera ca aceasta decizie a instantei sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania”, se arata in comunicatul bancii.

Decizia Curtii de Conturi a afectat insa vanzarile produselor de economisire creditare, deoarece bancile au suspendat temporar incheierea de noi contracte, pana la clarificarea situatiei privind plata primelor de stat.