Primele de stat nu se mai platesc pentru copii si pensionari

Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile de economisire-creditare nu mai platesc prime de stat pentru contractele incheiate de pensionari sau pentru cele incheiate de parinti, in numele copiilor, ca urmare a unei decizii a Curtii de Conturi.

In 2015, Curtea de Conturi a efectuat o misiune la audit la cele doua banci de economisire-creditare: Raiffeisen Locuinte si BCR Locuinte.

In urma acestui control, au fost identificate o serie de deficiente, deoarece Curtea de Conturi a interpretat in mod diferit legislatia prin care prima de stat este reglementata. In plus, bancile au fost obligate sa puna in aplicare decizia Curtii.

Curtea de Conturi a impus Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) modificarea unor proceduri de lucru si o serie de parametri noi de care sa tinem cont la calcularea si eliberarea primei de stat pentru contractele de economisire-creditare”, au precizat pentru Expertul Banilor, reprezentantii bancii.

Noi conditii la plata primei de stat

In urma deciziei Curtii de Conturi, au aparut doua noi conditii pentru plata primei de stat:

  • aceasta se elibereaza doar in cazul contractele de economisire-creditare incheiate de persoanele cu varsta intre 18 si 65 ani;
  • prima se achita numai dupa justificarea utilizarii soldului in domeniul locativ.

Anterior, primele de stat se plateau indiferent de varsta clientului. Mai mult, bancile incurajau clientii sa incheie contractele pe numele copiilor pentru a beneficia de mai multe prime de stat.

In plus, nu exista nicio restrictie cu privire la utilizarea soldului economisit, dupa o perioada de 5 ani de la semnarea contractului.

Care sunt prevederile legale?

Prima de stat este reglementata prin OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.  Art. 311, alin.1 precizeaza ca “fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare[…]”.

La art. 313, alin 1, legea prevede ca “sunt indreptatiti sa beneficieze de prima de stat, clientii persoane singure, precum si oricare dintre soti, separat, indiferent care dintre ei a facut depunerea”.

In ceea ce priveste modul de utilizare a banilor, OUG 99 stabileste la art. 315 ca “pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite […]”.

Bancile contesta decizia

Bancile de economisire-creditare nu sunt de acord cu modul in care Curtea de Conturi a intrepretat prevederile legale, motiv pentru care au initiat un proces de contestatie, aflat acum in desfasurare.

Intre timp, vanzarile de noi produse au fost suspendate.

Urmare a lansarii initiativei legislative de modificare a OUG 99 ce vizeaza modificari ale cadrului legal care guverneaza functionarea sistemului de economisire-cerditare si pana la clarificarea situatiei ca urmare a interpretarilor Curtii de Conturi, RBL a decis suspendarea temporara a vanzarii produsului de economisire-cerditare, incepand cu luna iulie 2016, preocupat de asigurarea unei consilieri de calitate a clientilor potentiali”, ne-au comunicat reprezentantii Raiffeisen Locuinte.

Aceasta decizie nu afecteaza clientii existenti care doresc sa obtina credite pentru domeniul locativ, indiferent de natura creditului (locativ, intermediar sau anticipat).

Plata la timp a primelor de stat ramane o provocare

In iunie 2016, un grup de parlamentari au depus un proiect de lege pentru modificarea conditiilor de acordare a primelor de stat. Printre schimbarile propuse se numara plata unor prime mai mici pentru clientii care nu solicita credite.

In plus, strategia nationala a locuirii elaborata de guvern propune ca prima de stat sa fie acordata doar persoanelor care solicita credit si sa fie platita la data obtinerii imprumutului.

Nicio initiativa nu abordeaza insa una din problemele principale cu care se confrunta clientii: plata cu intarziere a primelor de stat.

In ultimul raport anual al BCR Banca pentru Locuinte, una din principalele provocari pentru 2016 este “asigurarea de catre stat (prin Ministerul de resort) a bugetului anual necesar si a unui calendar ferm al platilor pentru plata integrala a primei de stat cuvenite clientilor pentru anul 2015”.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult