Prima de stat este periclitata de absenta creditarii

Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net

Sistemul de economisire-creditare nu a reusit sa puna umarul aproape deloc la cresterea finantarilor imobiliare, motiv pentru care fondurile generoase alocate pentru subventii ar putea fi restrictionate.

Statul a pompat pana acum 188 milioane euro in sistemul de economisire-creditare (denumit si programul Bauspar), prin plata unor prime de stat foarte generoase.

Din 2009, clientii primesc de la stat 25% din sumele economisite in cursul anului, in limita a 250 euro.

Schema a fost folosita doar ca mijloc de economisire
 
Primele de stat au atras peste 300.000 de persoane. Numai ca cea mai mare parte a clientilor doar au profitat de ajutorul de stat, fara sa foloseasca produsele de economisire-creditare pentru obtinerea unui credit pentru locuinta. Doar 5% dintre cei care economisesc ajung sa obtina un credit.

Scopul programului era sa ajute persoanele cu venituri mici sa isi modernizare locuinta sau sa isi cumpere una noua. Prima de stat era conceputa ca un ajutor pentru aceste persoane.

Datele oficiale arata insa ca acest program a atras o cu totul alta clientela. “Schema Bauspar a utilizat fonduri semnificative in perioada 2005-2015 sub forma subventiilor acordate persoanlor care economisesc, majoritatea acestora nefiind saraci”, se arata in Strategia Nationala de Locuinta, aflata acum in dezbatere publica.

Prin urmare, programul Bauspar a fost utilizat cu precadere ca o solutie alternativa de economisire la depozitele bancare. In conditiile in care dobanzile la depozite au scazut, aceste produse au generat randamente net superioare, gratie primei de stat.

Experientele negative au dezamagit clientii

Preferinta clientilor pentru economisire a fost influentata major de strategia de marketing a bancilor. Campaniile BCR Banca pentru Locuinte au prezentat produsul ca o alternativa foarte profitabila de economisire. Mai mult, chiar s-a exagerat acest aspect, clientii fiind ademeniti la ghiseu cu posibilitatea obtinerii unui randament de 25%, desi acest lucru este inselator. Randamentul mediu este aproximativ 5% pe an, conform sectiunii de Comparatii Economisire-Creditare, dezvoltate de Expertul Banilor.

In multe cazuri, clientii nu au fost corect informati despre perioada minima de economisire, iar cand si-au retras banii inainte de termen, au suferit pierderi.

Experienta negativa a clientilor a fost alimentata si de intarzierile aparute la plata primelor de stat, clientii fiind nevoiti sa astepte chiar si 2 ani pentru a-si vedea prima de stat in cont.

In aceste conditii, nu este un secret de ce majoritatea clientilor decid sa inchida contul imediat ce se implineste termenul de 5 ani si nu mai vor sa auda de credite.

Solutii pentru stimularea investitiilor imobiliare

Pentru a incuraja acordarea de credite, guvernul ia in calcul sa conditioneze acordarea primelor doar catre clientii care solicita un imprumut. O alta modificare ar fi ca primele sa fie platite la data obtinerii creditului si nu pe parcursul perioadei de economisire.

Este greu spus daca aceste schimbari vor avea vreun efect in zona stimularii cererii de credite. Un efect mult mai probabil este ca interesul pentru economisire sa scada, in absenta unor stimulente vizibile.
 
Acordarea creditului depinde de indeplinirea unor conditii de eligibilitate. Astfel, clientul risca sa economiseasca 5 ani, dupa care sa afle ca nu beneficiaza nici de prime si nici de credit, deoarece banca i-a respins cererea de credit.

Astfel, noile modificari s-ar putea sa agraveze si mai mult problemele cu care se confrunta clientii in utilizarea acestor produse.

O solutie mult mai buna ar fi statul sa reduca primele de stat la un nivel ce poate fi acoperit la timp din bugetul de stat, astfel incat sa nu mai apara inarzieri.

De asemenea, se poate conditiona ca primele de stat sa fie utilizate, impreuna cu soldul economisit, doar pentru proiecte locative, indiferent de perioada de economisire. In cazul in care clientul vrea sa foloseasaca sumele economisite cu o alta destinatie, atunci el ar urma sa piarda primele de stat. In acest mod, statul s-ar asigura ca stimuleaza prin subventii doar investitiile imobiliare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult