Prima Casa: Solutii pentru situatii extreme pe durata creditului

Guvernul a imbunatatit procedurile de lucru pentru a solutiona situatiile extreme cu care se pot confurnta clientii care au cumparat o locuinta prin Programul Prima Casa. ExpertulBanilor.ro va prezinta schimbarile intervenite.

casa icon
Foto: phanlop88/ FreeDigitalPhotos.net

Programul Prima Casa a suferit modificari la sfarsitul lunii iulie 2013, unele dintre masuri avand scopul de a elimina o parte din probleme cu care se confrunta clientii care au solicitat credite Prima Casa.

Este al doilea set de masuri de acest gen, dupa ce la sfarsitul lui 2012, s-au relaxat conditiile in care poate avea loc modernizarea sau extinderea locuintelor in programul Prima Casa.

Prin HG nr. 565/2013 se introduc urmatoarele modificari:

1

  Plata despagubirilor in caz de dauna

Locuintele cumparate prin programul Prima Casa sunt asigurate impotriva tuturor riscurilor. Atunci cand se produce o dauna partiala, despagubirile se puteau plati direct proprietarilor doar daca dauna nu depasea 20% din suma asigurata, in limita a 10.000 euro.

Noile prevederi legale stabilesc ca pentru daunele mai mari de 10.000 euro, dar care nu depasesc 50% din suma asigurata, plata sa va face tot catre proprietarului locuintei. In acest sens, el trebuie sa solicite acordul bancii si al Ministerului Finantelor Publice.

2

  Locuintele improprii pot fi schimbate, indiferent de la cine sunt cumparate

Modificarile introduse la sfarsitul lui 2012 au permis ca locuintele improprii achizitionate sa poata fi schimbate, daca au fost achizitionate de la un dezvoltator imobiliar, ce putea oferi alta la schimb. Astfel, cei care cumparau o casa de la o persoana fizica nu puteau beneficia de aceste drepturi.

Prin modificarile aduse procedurii de lucru, se poate schimba locuinta si in aceste situatii daca se dovedeste ca are vicii ascunse sau sufera daune a caror valoare depaseste 50% din suma asigurata.

Despagubirile platite de societatea de asigurare vor fi utilizate pentru achizitia unei noi locuinte, cu acceptul bancii si al Ministerului de Finante.

Valoarea noii locuinte trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului si a avansului platit initial. Ipoteca si interdictia de instrainare se radiaza de pe vechiul imobil si se inscriu pe noul imobil achizitionat. In plus, banca transmite catre FNGCIMM solicitarea ca obiectul garantiei sa fie schimbat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult