Prima Casa: Garantia de stat va depinde de vechimea locuintei

Programul Prima Casa va fi modificat din 2017, garantia de stat urmand sa depinda de vechimea locuintei. Apartamentele cu o vechime de maxim 5 ani vor fi favorizate in noile conditii.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta, prin care schimba conditiile de garantare a creditelor Prima casa, incepand cu 1 ianuarie 2017. In prezent, statul garanteaza 50% din valoarea creditelor Prima Casa.

Ce inseamna locuinta noua?

Din 2017, statul va continua sa garanteze creditele in proportie de 50%, numai daca se achizioneaza o locuinta noua.

In categoria locuintelor noi sunt incluse imobilele pentru care receptia de terminare a lucrarilor s-a facut la mai putin de 5 ani de data solicitarii creditului.

Sunt asimilate locuintelor noi si cele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel putin 5 ani inainte de data solicitarii creditului. Restul imobilelor vor fi considerate locuinte vechi.

Bancile isi vor asuma riscuri mai mari la locuintele vechi

In cazul locuintelor vechi, procentul de garantare scade la 40% din valoarea locuintei. Prin urmare, bancile isi vor asuma un risc de neplata mai ridicat in acest caz.

Cererile de credite primite inainte de 1 ianuarie 2017 vor fi solutionate in concordanta cu legislatia valabila la momentul depunerii cererii, chiar daca imprumutul va fi acordat in 2017.

Costul maxim al creditului va ramane acelasi, indiferent de vechimea locuintei: Robor la 3 luni + 2 puncte procentuale.

Iar cum in prezent, majoritatea bancilor practica costuri apropiate sau egale cu pragul maxim, nu este de asteptat ca aceasta schimbare sa afecteze costul imprumuturilor.

De asemenea, nu va exista nicio schimbare cu privire la avansul minim, care va fi mentinut la 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult