Prima Casa: Cererile de credite vor fi acceptate doar daca exista fonduri

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile nu vor mai putea accepta cereri de credite Prima Casa decat daca au garantii de stat disponibile pentru acordarea imprumutului. Guvernul scapa in acest mod de obligatia de a suplimenta fondurile pe parcursul anului.

Guvernul a adoptat o hotarare prin care interzice bancilor sa mai preia solicitari de credite Prima Casa, daca nu au garantii disponibile pentru acordarea creditului.

“Aceste precizari au fost introduse pentru a preintampina situatii care sa conduca la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare”, se precizeaza in comunicatul guvernului.

In cazul in care fondurile sunt epuizate, responsabilitatea cu privire la modalitatea de solutionare a acestor situatii revine in totalitate finantatorului. Cel mai probabil, banca va prezenta clientului oferta de credite imobiliare standard, unde avansul minim este considerabil mai mare.

De ce s-au depasit plafoanele?

Fondul de garantare aloca fiecarei banci un plafon de garantare, in functie de volumul estimat de credite si de fondurile alocate de guvern.

In cei aproape 7 ani de functionare a programului, bancile nu s-au limitat insa la plafonul alocat. In cazul in care se epuizau fondurile, banca accepta mai departe dosare de credit de la clienti si solicita la Fondul de garantare noi fonduri.

In masura in care era posibil, Fondul de garantare efectua o redistribuire a plafoanelor alocate in favoarea bancilor cu cele mai mari vanzari. Astfel, bancile erau incurajate sa accepte dosare de la clienti, deoarece stiau ca pot cere garantii suplimentare. Iar cu cat vanzarile erau mai mari, cu atat bancile primeau mai multe garantii.

Aproape an de an, insa , se producea inevitabilul: cererile din partea populatiei depaseau sumele alocate de guvern. Ministerul de Finante era fortat astfel sa aloce fonduri suplimentare, deoarece cumparatorii riscau sa piarda avansul platit la semnarea antecontractelor de vanzare-cumparare, ceea ce ar fi adus o reputatie proasta acestui program.

Acest lucru s-a intamplat si in 2016. Dupa numai 4 luni, toate garantiile s-au consumat, astfel ca guvernul a suplimentat plafonul pentru acest an cu inca 500 milioane lei. Prin modificarile aduse programului, guvernul scapa de a obligatia de a suplimenta ulterior fondurile.

In perioada urmatoare, Ministerul de Finante urmeaza sa anunte strategia pe termen mediu pentru acest program, ceea ce inseamna ca ne putem astepta la noi schimbari.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult