Prima Casa 2015: Fondurile s-au consumat in proportie de 60%

Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net

Bugetul pentru programul Prima casa 2015 s-a consumat deja in proportie de 60%, ceea ce inseamna ca bugetul se va epuiza probabil in cursul lunii noiembrie, daca cererile se mentin in ritmul actual.

Fondul de National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anuntat ca in primul semestru din 2015, a acordat garantii de aproximativ 1.300 miliarde lei.

In total, guvernul a alocat pentru acest an, garantii in valoare de 2,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca 50% din buget a fost consumat pana la mijlocul anului.

Pe 17 iulie, cand FNGCIMM a emis comunicatul, mai erau disponibile “circa 978 milioane lei, suma ce include si circa 18 milioane lei, destinata pentru garantarea creditelor in vederea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele fizice cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate – componenta diaspora a programului”.

Astfel, aproape 60% din bugetul programului este consumat in acest moment.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere ca in acest an, programul Prima Casa a inceput cu intarziere. FNGCIMM a alocat plafoanele intre banci abia pe 21 februarie 2015. Acest lucru inseamna ca in aproximativ 4 luni, s-au consumat jumatate din fonduri.

In cazul in care cererile se mentin la nivelul actual, programul risca sa isi epuizeze fondurile in cursul lunii noiembrie. De altfel, FNGCIMM mentiona in cursul lunii aprilie ca solicitarile au atins un maxim istoric, cu o medie de 220 de cereri pe zi.

Nu ar fi prima oara cand clientii s-ar confrunta cu probleme de acest tip. La fel s-a intamplat si in anul anterior, cand fondurile s-au epuizat de mai multe ori. Vestea buna este ca de fiecare data, bugetul a fost suplimentat de guvern si probabil acelasi lucru se va intampla si in acest an.

In cazul in care esti interesat de un imprumut de acest tip, Expertul Banilor te ajuta sa compari rapid ofertele bancilor in sectiunea de credite Prima Casa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult