Preturile locuintelor incep sa creasca alert

Preturile de pe piata imobiliara au avansat puternic in ultima perioada, iar tendinta este de asteptat sa continue in anul urmator, avertizeaza BNR. Ca si inainte de criza, preturile sunt umflate de cererea mare pentru locuinte.

apartamenteIn 2009, preturile la imobilile au plonjat abrupt, iar ulterior a urmat o perioada de stagnare. Piata s-a revenit din 2014, cand preturile au inceput sa creasca usor.

In ultima perioada, insa, asistam la o evolutie ascendenta foarte rapida. In trimestrul II din 2016, pretul proprietatilor rezidentiale s-a majorat cu 7,1%, peste media europeana (de 4%), semnaleaza BNR.

Scumpirea caselor a fost cauzata de cererea mare pentru locuinte. In 2016, am asistat la un avans sustinut al creditarii imobiliare, in ciuda faptului ca legea privind darea in plata a generat restructionarea conditiilor de creditare.

In primele 9 luni din 2016, bancile au acordat cu 25% mai multe credite noi decat in perioada similara a anului precedent. O contributie importanta la aceasta dinamica a avut programul Prima Casa, unde fondurile alocate initiale pentru intregul an s-au epuizat in cateva luni.

Preturile ar putea urca mai sus in 2017

Perspectivele pentru 2017 nu sunt tocmai favorabile pentru cumparatori. BNR estimeaza ca tendinta actuala are sanse sa continue si in anul urmator.

Cauza principala pentru cresterea preturilor este cererea sporita pentru locuinte. Din 2014, cererea a inceput sa se majoreze in mod sustinut, pe fondul majorarii veniturilor de la an la an. In 2017, sunt asteptate noi majorari salariale in sectorul public, care se propaga apoi in intreaga economie.

In prezent, cererea de locuinte este comparabila cu cea inregistrata in perioada 2004-2005.

In schimb, oferta de locuinte a ramas mult in urma. Activitatea in sectorul constructiilor de locuinte a cunoscut o scadere drastica dupa criza financiara, fara sa reuseasca sa recupereze acest decalaj pana in prezent. Activitatea din constructii nu revenit nici macar la nivelul din 2003, conform datelor BNR.

Acest decalaj intre cerere si oferta sta la baza scumpirii locuintelor atat inainte de criza financiara, ca si in ultimele luni.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult