Plata pensiilor private nemultumeste consumatorii

Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net

Cadrul legislativ actual creeaza diverse probleme consumatorilor care contribuie la fondurile de pensii private. Acestia sunt obligati sa achite statului impozite foarte mari, deoarece guvernul nu a adoptat legea pentru plata pensiilor.

ASF a publicat un raport cu principalele reclamatii facute de consumatori in legatura cu fondurile de pensii private. Un numar important de nemultumiri sunt legate nu atat de activitatea fondurilor de pensii, ci de cadrul legislativ inadecvat.

Plata pensiilor nu este reglementata

Fondurile de pensii private au fost introduse in perioada 2007-2008 si nici pana astazi nu s-a adoptat o lege prin care sa se reglementeze modul in care se vor plati aceste pensii.

S-a mers pe ideea ca va mai trece mult timp pana vor iesi la pensie actualele generatii, astfel ca guvernul a ignorat in mod repetat acest aspect. Acum consumatorii au de suferit din cauza acestei nepasari.

Pensia privata obligatorie se plateste nu doar in momentul iesirii la pensie, ci si atunci cand au loc evenimente nefericite (in caz de deces sau invaliditate).

La fondurile de pensii facultative poate adera orice persoana, indiferent de varsta, astfel ca aici se intalnesc cazuri cand participantii chiar ies la pensie si vor sa beneficieze de sumele economisite. In prezent, suma acumulata la fond poate fi incasata in rate, pe maxim 5 ani sau intr-o singura transa.

Reclamatiile cresc

ASF a semnalat ca un numar considerabil de petenti au solicitat plata pensiei in rate, invocandu-se faptul ca modul unic de plata si impozitarea actuala constituie o discriminare fata de generatiile care vor beneficia in viitor de efectul legii.

Expertul Banilor a realizat un calculator care arata cati bani poti economisi daca soliciti sa incasezi pensia in rate in loc de a primi banii intr-o singura plata.

Daca incasezi pensia privata intr-o singura transa beneficiezi numai o data de deducerea fiscala aplicabila. Primind suma in transe lunare, beneficiezi in fiecare luna de aceste deduceri, astfel ca platesti impozite mult mai mici.

Cu cat suma acumulata la fond este mai mare, cu atat consumatorul este mai grav afectat de actualul cadru legislativ. De aceea, ar trebui sa fie posibil ca sa primesti suma acumulata in rate pe perioade mai mari de 5 ani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult