Piata imobiliara este in faza de expansiune

Un raport BNR semnaleaza ca piata imobiliara se afla intr-o faza de expansiune. Scumpirile au fost alimentate atat de creditare, dar mai ales de asteparile cumparatorilor ca preturilor vor deveni si mai mari.

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Preturile imobiliare au avut o rata anuala de crestere de 7% (in termeni reali) in primul semestru din 2017, conform celui mai recent Raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Evolutia este sustinuta de cresterea veniturilor populatiei, precum si de perspectivele unei situatii financiare mai bune.

Ritmul de crestere a incetinit usor fata de semestru II din 2016, cand dinamica era de 7,3%. BNR explica aceasta evolutie prin faptul ca s-au demarat primele etape de restrangere a programului Prima Casa.

In 2017, fondurile alocate pentru garantii de stat au fost de 2,5 miliarde lei, fata de 2,75 miliarde lei in 2016.

Preturile la case au un grad inalt de persistenta

Analizand evolutiile imobiliare, BNR a constatat existenta unui grad mare de persistenta, in sensul ca directia de mers nu se schimba atat de usor. Prin urmare, o data inceputa faza de crestere, se manifesta apoi o anumita inertie.

Pe de alta parte, incepand din 2011, evolutia preturilor imobiliare pare sa se decupleze de traiectoria creditarii. Finantarile bancare au contribuit la cresterea preturilor, insa intr-o masura mai mica.

Cea mai importanta componenta care a alimentat dinamica preturilor au fost asteparile ca preturile vor creste. Cumparatorii cred ca, in anii urmatori, preturilor vor fi si mai mari si accepta preturile majorate.

Banca centrala a constatat ca exista o corelatie puternica intre cresterea preturilor de pe site-urile de anunturi si cresterea preturilor la care se fac tranzactii, cel putin la nivelul Capitalei.

In acest context, si oferta rezidentiala a avut un parcurs pozitiv, fapt reflectat de cresterea cu 6,4% a autorizatiilor de constructie din primele 8 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2016.

“Rezultatele analizelor arata plasarea evolutiilor recente in faza de expansiune a activitatii pietei imobiliare, indicand necesitatea unei monitorizari atente a riscurilor dinspre aceasta piata asupra sectorului financiar si economiei reale”, este concluzia analizei BNR.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult