Persoanele executate silit isi pot inchiria locuinta de la stat

Persoanele care au luat credite ipotecare si au fost evacuate apoi de catre banca prin executare silita pot sta mai departe in propria locuinta, daca primaria cumpara casa la licitatie.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Legea locuintei a fost modificata recent (prin Legea nr. 143/2017) si introduce o noua forma de ajutor social pentru persoanele executate silit.

In cazul in care ai avut un credit ipotecar, pe care nu l-ai mai putut rambursa si ai fost evacuat de catre banca, atunci poti cere la primarie o locuinta de sprijin.

Mecanismul este urmatorul: primaria cumpara locuinta executata de banca la licitatia publica si o inchiriaza fostului proprietar. Daca acesta nu o solicita, ea poate fi repartizata altor persoane, executate silit de catre banca. Locuinta trebuie sa aiba o suprafata utila de maxim 100 mp.

Contractul de inchiriere are o durata de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii. Valoarea chiriei nu va depasi 10% din venitul net lunar pe familie, calculat pe ultimele 12 luni. Diferenta fata de valoarea nominala a chiriei va fi suportata din bugetul local.

Conditii pentru chiriasi

Locuinta de sprijin nu se acorda persoanelor care detin in proprietate o alta locuinta sau care beneficiaza deja de o locuinta in chirie de la stat. Acest tip de ajutor se acorda doar celor care nu isi permit sa inchirieze o locuinta in conditiile pietei sau sa cumpere o proprietate.

Nu exista vreun criteriu cu privire la modul de selectie al locuintelor achizitionate de catre primarie, in cazul in care bugetul local nu are banii sa cumpere toate casele executate de catre banci.

Acest lucru va duce la aparitia unor noi conflicte de interese in administratia publica. Primarul decide ce locuinte va cumpara la licitatie, iar fostul-proprietar are drept preferential la inchiriere.

Legea a intrat in vigoare din 23 iunie 2017.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult