Pentru pensia privata, nu platesti nimic in plus. Dar la ce renunti?

Consumatorii sunt informati de catre administratori ca nu platesc nimic in plus pentru pensia privata obligatorie. Aceasta afirmatie este incorecta deoarece evident exista un cost: trebuie sa renunti in schimb la altceva!

Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net

Cel mai mare administrator de pensii private  – NN Pensii – trimite periodic notificari pe email, prin care informeaza participantii atunci cand statul vireaza contributii in contul lor.

Din acest email, clientii fondului afla ca “pentru pensia privata, nu platesti nimic in plus”.

Acest lucru este motivat prin faptul ca o parte din contributia la asigurari sociale este redirectionata catre fondul de pensie privata.

Concret, contributia la CAS este acum de 10,5% din salariul brut. Din acesti bani, 5,1% din salariul brut ajunge in contul tau de pensie privata.

Care este insa costul?

Nimic nu este insa gratuit pe lume! Daca nu platesti nimic in plus si beneficiezi de un serviciu suplimentar, este clar ca trebuie sa renunti in schimb la ceva.

Toate persoanele care contribuie la pensia privata obligatorie, renunta la o parte din pensia de stat. Concret, punctajul de pensie se va corecta cu suma care se vireaza la pensia privata in loc sa ajunga pentru pensia de stat.

Prin urmare, dai o parte din pensia de stat pentru o pensie privata. Expertul Banilor te ajuta sa estimezi acest impact cu ajutorul calculatorului Pensia de stat.

Mesajele de acest gen ar trebui interzise

Afirmatii de acest tip venite de partea administratorilor ar trebui interzise de catre autoritatea de supraveghere.

Pe langa faptul ca induc in eroare consumatorii – asa cum am aratat mai sus – ele transmit un mesaj cum ca pensia privata este o pomana venita de la stat, deoarece nu platesti nimic in plus.

Poate ca pentru administratori chiar este, avand in vedere ca atragerea clientilor se face, de ani buni, in proportie de aproape 100% prin loterie de stat!

In conditiile in care nu te costa nimic, esti tentat sa nu acorzi prea multa atentie asupra modului in care banii sunt administrati, sa nu-ti pese de comisioanele platite (pe care oricum nu le vezi in niciun extras de cont!) si sa nu te intereseze ce castig ai obtinut.

Acest gen de mesaje indeamna consumatorii sa afle doar modul in care pot retrage acesti bani, ca sa beneficieze pana la capat de pomana statului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult