Pensiile facultative au generat pierderi considerabile in ultimii 2 ani

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Fondurile de pensii facultative genereaza pierderi de 2 ani, care s-au acutizat semnificativ in ultima perioada. Consumatorii nu sunt nici macar constienti de situatia reala a economiilor lor, din cauza lipsei de transparenta.

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii facultative sunt tinute in ceata si nu stiu care este situatia reala a economiilor lor.

Randamentele oficiale sunt inutile

Daca intram pe website-ul ASF observam ca randamentele fondurilor sunt pozitive, astfel ca nu avem niciun motiv de ingrijorare.

Randamentele pe care fondurile de pensii le raporteaza nu tin cont de toate costurile suportate de clienti, astfel ca cifrele nu prezinta situatia reala a conturilor participantilor.

Aceste randamente sunt calculate fara sa fie inclus comisionul din contributia lunara, care ajunge pana la un maxim de 5% din suma depusa, in cazul fondurilor facultative.

Practic, imediat ce depui bani la pensia facultativa, inregistrezi o pierdere de pana la 5%. Acesta se poate acoperi in timp, prin castigurile obtinute de fonduri. Numai ca in ultimii ani, castigurile au fost tot mai mici si nu au permis acoperirea tuturor costurilor.

Pierderi de pana la 10% in ultimul an

Expertul Banilor te ajuta sa descoperi cat castigi in realitate, in sectiunea de Pensii Private. Aici poti simula care este suma acumulata, tinand cont de toate costurile pentru toate fondurile de pensii existente.
 
In plus, iti afisam randamentul efectiv al sumelor depuse. Acesta tine cont de toate costurile si este singurul indicator de care participantii ar trebui sa tina cont atunci cand compara performantele fondurilor cu alte tipuri de investitii.

Daca facem o simulare pe ultimii 2 ani, luand in calcul o contributie lunara de 500 lei, atunci randamentul efectiv este cuprins intre -1,65% si -5% pe an.

Altfel spus, ai depus in total 12.000 lei, dar in toate cazurile, suma acumulata este mai mica. Pierderile sunt cuprinse intre 206 lei si 633 lei.

Si mai rau stau lucrurile, daca analizam doar contributiile platite in ultimele 12 luni. La o depunere lunara de 500 lei, clientul ar fi achitat in total 6.000 lei intr-un an. Conform simulatorului nostru, pierderile sunt cuprinse intre 180 lei si 360 lei.

Randamentul efectiv pe ultimul an este cuprins intre -5,46% si -10,87% pe an. Astfel, econonomiile depuse in ultimele 12 luni au produs pierderi foarte mari.

De ce randamentul efectiv amplifica pierderile?

Asa cum probabil ca ati observat, un randamentul efectiv de 10% nu corespunde unei pierderi de 10% a sumei economisite. De exemplu, la 6.000 lei economisiti intr-un an, s-a inregistrat o pierdere de 360 lei.

Persoanele neavizate ar putea spune ca cei 360 lei corespund unui randament negativ de numai 6%  (360/6.000 = 6%) din suma depusa. Un astfel de rationament ar fi corect doar daca ai depune de la bun inceput 6.000 lei, iar peste un an ai obtine o pierdere de 360 lei.

Fondurile de pensii functioneaza insa altfel. Aici se fac depuneri luna de luna. Iar daca la fiecare depunere de 500 lei inregistrezi o pierdere medie lunara de 30 lei, nu inseamna ca randamentul la sfarsitul perioadei a fost -6%.

Acest lucru este valabil doar pentru prima contributie, platita in urma cu 12 luni. La urmatoarea contributie, pierderea de 6% se produce in numai 11 luni, ceea ce in termeni anualizati inseamna mai mult.

Randamentul efectiv tine cont de valoarea banilor in timp, fiind calculat pe acelasi principiu ca si dobanda anuala efectiva de la credite. Doar in acest mod insa randamentul fondurilor de pensii poate fi comparat cu celelalte randamente existente pe piata, cum ar fi dobanzile la depozite sau la titluri de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult