Pensii private: Gesturi disperate de supravietuire

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii si-au pierdut influenta asupra clasei politice si simt nevoia sa atraga clientii de partea lor pentru sustinerea Pilonului II, apeland la masuri disperate.

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Cel mai mare administrator de pensii private obligatorii – NN Pensii – a fost sanctionat de catre ASF cu o amenda de 750.000 lei, iar directorul general, Raluca Tintoiu si-a pierdut autorizatia, fiind inlaturata fortat de la conducerea societatii.

Sanctiunea a fost aplicata de ASF dupa ce NN Pensii a trimis o campanie de email catre participanti, prin care ii avertizeaza cu privire la o posibila nationalizare a pensiilor private obligatorii.

Mesajul NN avea ca subiect “Pensia ta privata in centrul dezbaterilor politice” si mentiona ca “in ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private”. La final, clientii erau indemnati sa nu ramana indiferenti la aceste schimbari si sa se implice activ.

Scopul campaniei a fost sa atraga sustinerea publicului larg impotriva unei eventuale decizii de nationalizare a Pilonului II.

Racirea relatiilor cu clasa politica

Gestul NN Pensii nu poate fi catalogat decat ca un strigat de disperare al industriei, reflectand o racire a relatiilor dintre administratori si clasa politica. Aceasta campanie de email nu a facut probabil decat sa inrautateasca si mai mult situatia.

Pilonul II este finantat 100% de catre stat, prin redirectionarea unei parti din contributiile pentru asigurari sociale (care finanteaza pensia de stat). De la un procent de 2% din salariul brut, in prezent, sumele virate catre fondurile de pensii au ajuns la 5,1% din salariu.

In ultimii 2 ani, insa, calendarul de majorare al contributiilor a fost aproape inghetat. Guvernul Ciolos a decis in 2016 sa creasca nesemnificativ contributiiile de la 5% la 5,1% din salariu, dupa ce in anii precendenti, s-a respectat calendarul de majorare.

In 2017, contributiile au fost inghetate, Pilonul II nefiind pe lista de prioritati in programul de guvernare al PSD. Actualul guvern se afla acum intr-o cursa disperata pentru a gasi fonduri suplimentare, pentru finantarea cresterilor salariale galopante din sectorul public.

Nationalizarea fondurilor de pensii obligatorii a aparut in discutiile private ca o posibila solutie, insa nu a existat nicio declaratie oficiala sau vreun document public oficial care sa sugereze acest lucru.

Decizia NN a fost deplasata si sanctionata corect de catre ASF, deoarece s-a incercat manipularea clientilor cu scopul de a influenta decizii politice. NN ar trebui sa stie ca schimbul de idei se face prin consultari legislative, cu argumente si cifre, si nu prin miscari de strada!
 
Pe de alta parte, fara sustinere politica, sansele Pilonului II de supravieture in forma actuala sunt foarte mici. Guvernul furnizeaza administratorilor atat banii de investitii cat si clientii, prin repartizarea aleatorie (90% dintre participanti ajung la fonduri pe baza de loterie).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult