Pensii private – cum sunt calculati indicatorii?

Expertul Banilor calculeaza indicatorii din sectiunea Comparatii pensii private dupa o metodologie proprie, elaborata in conformitate cu standardele internationala de analiza a fondurilor de pensii private.

Randamentul exprima modificarea procentuala a valorii unitatii de fond (VUAN) in perioada analizata. Pentru a face rezultatele mai usor de inteles de catre publicul larg, Expertul Banilor prezinta,  in mod curent, randamentul in forma bruta.

In acest caz, un randament de 20% in ultimii 2 ani arata faptul ca, in aceasta perioada, unitatea de fond s-a majorat cu 20%.

Utilizatorii au posibilitatea de a afisa si randamentul anualizat. In acest caz, randamentele vor fi comparabile cu ratele dobanzilor de la depozite.

Pornind de la exemplul de mai sus, un randament brut de 20% in ultimii 2 ani este echivalentul unui randament anualizat de 9,5%.

Rata de rentabilitate publicata de Autoritatea de Supraveghere Financiara este intotdeauna afisata in format anualizat.

Rata costurilor masoara impactul comisioanelor asupra sumei acumulate la fondul de pensie pe toata perioada de contributie. Astfel, este un indicator care tine cont de impactul global al comisioanelor.

In esenta, rata costurilor se determina comparand suma acumulata in 2 situatii:

– ce suma ar acumula participantul, daca fondul de pensii nu ar avea niciun comision;

– ce suma va acumula participantul, tinand cont de comisioanele aplicate in prezent de catre fond.

Rata costurilor arata diferenta procentuala a sumei acumulate in cele 2 situatii, folosind urmatoarele ipoteze: randamentul anual al fondului este de 3%, contributiile lunare sunt egale, iar perioada de contributie este de 40 de ani.

Astfel, o rata a costurilor de 20% inseamna ca nivelul actual al comisioanelor determina ca suma acumulata la sfarsitul perioadei de contributie sa fie cu 20% mai mica decat in situatia in care nu s-ar percepe comisioane. Altfel spus, comisioanele iti “mananca” 20% din suma pe care ai putea sa o acumulezi la fond.

Acest indicator este calculat de Expertul Banilor pe baza studiilor OECD din domeniul pensiilor private.

Reducerea de randament masoara impactul comisioanelor asupra randamentului fondului de pensie private pe toata durata perioadei de contributie. Comisioanele afecteaza randamentul in 2 situatii:

– comisionul din contributie reduce suma cu care participantul contribuie la fond si afecteaza astfel, castigurile viitoare (daca se investesc sume mai mici si castigurile vor fi mai mici);

– comisionul din activ erodeaza, luna de luna, suma acumulata la fondul de pensie, diminuand in mod direct castigurile obtinute din investitii.

Indicatorul “reducerea de randament” arata impactul acestor comisioane asupra randamentului fondului. El se calculeaza folosind acelasi set de ipoteze ca mai sus.

De exemplu, daca reducerea de randament este 1,5% pe an, este nevoie ca investitiile efectuate sa fond sa aduca o rata a profitului de minim 1,5% pe an, doar pentru a-si acoperi costurile. Doar daca rata profitului este mai mare de 1,5% pe an, fondul va avea un randament pozitiv.

Astfel, cu cat reducerea de randament are o valoare mai mica, cu atat fondul este mai atractiv pentru consumator, deoarece ii va reveni o parte mai mare din profitul investitiilor. Invers, daca reducerea de randament are o valoare mare, atunci scad sansele ca fondul sa obtine randamente pozitive, deoarece o mare parte din profiturile obtinute din investitii sunt utilizate pentru acoperirea costurilor administrative.

Acest indicator este calculat de Expertul Banilor pe baza studiilor OECD din domeniul pensiilor private.