Pensii private: Cat conteaza un randament cu 1% mai mare?

Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net

Randamentul cu care fondul de pensie investeste sumele depuse poate avea un impact semnificativ asupra pensiei private. Chiar si un randament cu 1% mai mare poate face o diferenta uriasa.

Consumatorii tind sa ignore efectele pe care randamentul fondului de pensie le poate avea asupra pensiei private.

Nivelul pensiei depinde de suma acumulata pe parcursul vietii active. Dar suma acumulata nu depinde numai de contributiile pe care le platim luna de luna, ci si de ramdamentul cu care acestea sunt investite.

Randamentul conteaza mai mult decat nivelul contributiilor

De exemplu, sa presupunem ca depunem 300 lei pe luna timp de 40 ani. In total, vom depune la fondul de pensie 144.000 lei.

Daca randamentul mediu al fondului de pensie este de 5% pe an, atunci suma acumulata ar fi de 457.800 lei dupa 40 de ani.
 
Asa cum se observa, contributiile platite la fondul de pensie reprezinta in acest caz numai 31% din suma acumulata. Prin urmare, rolul principal in asigurarea unei pensii cat mai mari revine randamentului fondului.

Acest lucru se explica prin perioada lunga in care banii sunt investiti la fond (40 ani, in exemplul de mai sus).

Un randament cu doar 1% mai mare

Ce s-ar intampla insa daca randamentul fondului ar fi doar cu 1% mai mare (6% pe an in loc de 5% pe an). In acest caz, suma acumulata ar urca la 597.000 lei, cu 30% mai mare decat in cazul anterior.

Prin urmare, o majorare a randamentului – care la prima vedere pare nesemnificativa – poate avea un efect major asupra sumei acumulate la fond (si implicit asupra pensiei private de care vom beneficia).

Explicatia este aceeasi: perioada in lunga in care banii sunt investiti, face ca diferente mici de randament sa aiba un impact foarte mare. Poti face propriile simulari, cu ajutorul Calculatorului de pensie privata.

In concluzie, data viitoare cand vei compara performantele fondurilor de pensii private, vei putea sa aprecieze mai bine o diferenta de 1% intre randamente. Este important insa sa comparam randamentele obtinute de fonduri pe perioade mai lungi, de minim 2 ani, pentru a lua o decizie corecta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult