Pensii facultative: Comisioane mari, performante mai slabe

Alegerea fondului de pensie facultativa trebuie sa tina cont de comisioanele practicate de administrator. O analiza realizata de ExpertulBanilor.ro arata ca fondurile cu cele mai mari comisioane tind sa obtina randamente mai mici.

Foto: David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net

Spre deosebire de fondurile de pensii obligatorii, cele facultative nu au aceleasi comisioane. Dimpotriva exista o exista o diferenta mare intre costurile fondurilor.

Costul este format in principal din 2 comisioane:
–    un comision retinut lunar din contributiile virate, care nu poate depasi pragul de 5%;
–    un comision de administrare retinut din suma acumulata, care nu poate depasi 2,4% pe an.

Afisate separat, comisioanele fondurilor sunt imposibil de comparat, iar din pacate, legea nu obliga administratorii sa calculeze un indicator sintetic pentru costul total, asa cum functioneaza DAE la credite.

Comisioanele iti taie pana la 40% din castigul la pensie

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa depasesti aceasta situatie, cu ajutorul indicatorului Rata costurilor (mai multe informatii despre modul de calcul sunt prezentate in metodologia utilizata). In esenta, rata costurilor iti arata cu cat se reduce suma acumulata la fond, din cauza comisioanelor.

Rezultatele obtinute arata ca rata costurilor se apropie de 40% in cazul fondurilor BCR Plus (39%), ING Optim (38,9%), ING Activ (38,9%), BRD Medio (37,7%).

In schimb, cele mai mici costuri le au fondurile AZT Moderato (26,2%) si Raiffeisen Acumulare (31,7%).

Asa cum se observa chiar si cel mai ieftin fond iti reduce cu un sfert suma acumulata in final, din cauza comisioanelor.

Aceste costuri influenteaza pe perioade mai lungi, in mod vizibil, randamentul fondului. Astfel, fondurile cu cele mai mari comisioane au inregistrat si cele mai mici randamente in ultimii 3 ani.

BRD Medio a avut cele mai slabe performante, cu un randament nominal de 18%, fata de 29%, cat a avut fondul Raiffeisen Acumulare (unul dintre fondurile cu cele mai mici comisioane).

De asemenea, si restul fondurilor cu comisioane ridicate semnalate mai sus se plaseaza in partea inferioara a clasamentului atunci cand le comparam performantele, cu randamente nominale mai mici de 25% pe ultimii 3 ani.

Cum compar fondurile?

Prin urmare, atunci cand alegi un fond de pensie facultativa, tine cont si de rata costurilor, nu numai de randament. Intre doua fonduri cu performante similare, cel cu o rata a costurilor mai redusa este mai avantajos.

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa alegi un fond de pensie privata cu ajutorul sistemului propriu de rating, care transpune intr-o singura nota 3 aspecte esentiale: randamentul fondului, costurile si riscurile asumate. In acest sens, am pus la punct un sistem de notare prin stele: cu cat un fond are mai multe stele, cu atat este mai bine cotat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult