Pensia de stat: Beneficii mai mici pentru generatiile viitoare

Pensia de stat urmeaza sa ofere pentru generatiile urmatoare mai putine beneficii decat in prezent. Sistemul public va fi ajustat gradual, pentru a putea plati mai departe pensiile.

beneficii reduse

Speranta de viata se majorezea treptat ca urmare a imbunatatirii standardelor de viata. In consecinta, statul este nevoit sa plateasca pensii pentru o perioada mai lunga pentru fiecare pensionar.

Pe de alta parte, fenomenul de imbatranire a populatiei va face ca un salariat sa sustina plata pensiilor pentru un numar tot mai mare de pensionari.

In acest context, bugetul pensiilor de stat este afectat negativ din ambele parti: venituri scad, iar cheltuielile cresc.

Dupa aparitia crizei financiare, statul a luat deja masuri pentru echilibrarea bugetului pe termen lung, impactul urmand sa fie resimtit de catre generatiile urmatoare.

Cresterea varstei de pensionare

Cresterea varstei de pensionare se manifesta in aproape toate tarile dezvoltate, fiind principalul raspuns al guvernelor la evolutiile demografice.

Si in Romania, pensia de stat va fi incasata mai tarziu, prin majorarea varstei de pensionare. Aceasta creste an de an si va ajunge la 65 de ani, atat pentru barbati cat si pentru femei.

Pe scurt, generatiile urmatoare vor contribui o perioada mai lunga la bugetul asigurarilor sociale pana sa primeasca pensia de stat. Astfel, statul incaseaza venituri mai mari si isi reduce cheltuielile, deoarece amana plata pensiei.

In multe tari, se incurajeaza pensionarii sa ramana in campul muncii, chiar si dupa atingerea varstei de pensionare.

Punctul de pensie va fi legat doar de inflatie

Nivelul pensiei depinde de valoarea punctului de pensie. In mod traditional, acesta a fost corelat cu evolutia salariului mediu pe economie, ceea ce a reprezintat un sistem de protectie extrem de eficient.

Daca puterea de cumparare a salariatilor creste, atunci si valoarea pensiei tinea pasul cu aceste evolutii, pensionarii beneficiind de un nivel de trai corelat cu cel al persoanelor active.

Actuala lege a pensiilor prevede insa schimbarea acestui mecanism de ajustare. Din 2030, valoarea punctului de pensie ar urma sa fie actualizata doar dupa rata inflatiei. Acest lucru inseamna ca puterea de cumparare a pensiilor va fi inghetata.

Pensia de stat nu va mai tine pasul cu salariile din economiei si se va adanci decalajul dintre pensii si salarii. Asa cum se observa, impactul va fi resimtit de generatiile urmatoare. Expertul Banilor te ajuta sa simulezi aceste evolutii cu ajutorul Calculatorului Pensia de Stat.

Reformele pot fi dificil de aplicat

Aplicarea masurilor de mai sus poate readuce bugetul de asigurari sociale pe o traiectorie sustenabila in timp, chiar daca exista intotdeauna riscul unor derapaje temporare.

Guvernul poate decide, pentru perioade scurte, sa ignore reformele anterioare, ce impun masurile nepopuliste si sa promoveze cresteri ale pensiilor. Episoade de acest tip se produc deseori in perioadele electorale.

Pe termen lung, insa, restrictiile bugetare forteaza guvernele sa implementeze masurile prin care se restrang beneficiile pensiilor de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult