Pensie de stat sau privata?

Expertul Banilor analizeaza reforma pensiilor din Romania, cu scopul de a compara pensia privata si pensia de stat, din perspectiva beneficiilor aduse consumatorilor.

Foto: jk1991/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jk1991/ FreeDigitalPhotos.net

In 2008, Romania a privatizat partial sistemul de pensii, prin infiintarea pensiilor private obligatorii. Finantarea acestora se face de catre stat, din bugetul pensiilor publice.

Practic, o parte din contributia de asigurari sociale pe care fiecare salariat o achita este directionata catre un fond de pensii. In 2017, 5,1% din salariul brut ajunge in contul personal de la fondul de pensii.

Statul se poate razgandi

Costurile pentru sustinerea sistemului privat sunt importante, ceea ce inseamna o povara importanta pentru bugetul de stat.

Pe masura ce sumele acumulate la fonduri cresc, apare si tentatia guvernelor de a reintra in posesia acestor fonduri, in contextul in care unele state din regiune au luat decizii similare (Ungaria, Polonia, Cehia).

Pana acum, statul roman a reactionat prin inghetarea contributiilor, atunci cand bugetul de stat a devenit tensionat.

Ce model este mai avantajos pentru consumatori?

Expertul Banilor isi propune sa analizeze reforma pensiilor din Romania si sa caute raspuns la intrebarea cheie: care este solutia cea mai buna pe termen lung pentru consumatori, pensia de stat sau pensia privata?

Vom investiga acest subiect pentru a prezenta cum functioneaza sistemul public de pensii si perspectivele sale pe termen lung.

Totodata, vom prezenta cum s-a produs privatizarea pensiilor private, beneficiile si riscurile acestor pensii. In final, vom analiza solutiile posibile pentru asigurarea unui nivel adecvat al veniturilor la pensie.

Urmareste-ne saptamanal pentru a descoperi seria de articole dedicate reformei pensiilor din Romania.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult