Pensia privata nerevendicata se pierde definitiv

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Pensia privata se poate pierde definitiv daca nu este revendicata la timp. In caz de deces sau invaliditate, sumele din cont pot fi revendicate doar in primii 3 ani, dupa care se prescriu.

Sumele acumulate la fondurile de pensii sunt, in general, blocate pana la pensionare.

Pensia privata obligatorie se plateste abia dupa ce participantul indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensia de stat, iar pensia facultativa se poate incasa dupa 60 ani.

Atunci cand apar situatii neprevazute – cum ar fi decesul participantului sau cazuri de invaliditate – sumele acumulate la fondurile de pensii trebuie platite.

Termenul de prescriptie – 3 ani

In caz de deces, mostenitorii trebuie sa solicite plata activului personal la fondul de pensie. Acest lucru este posibil numai 3 ani, dupa care sumele nu mai pot fi revendicate.

Acelasi lucru se intampla atunci cand apare o situatie de invaliditate. Daca participantul beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul I si II, el are dreptul sa solicite plata sumelor acumulate la fondurile de pensii private (Pilonul II si Pilonul III). In cazul in care nu depune nicio cerere timp de 3 ani, el va pierde toti acesti bani.

In toate cazurile, dupa ce trec 3 ani, banii nerevendicati raman la fondul de pensie si se impart intre participantii existenti, in mod egal.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a propus recent o noua norma, pentru a evita aceste situatii pe viitor. Administratorii de fonduri vor fi obligati sa verifice lunar lista cu persoane decedate, transmisa de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

Administratorii vor informa beneficiarii cu privire la drepturile care le revin si conditiile de exercitare. In cazul in care nu-i vor putea identifica, vor fi obligati sa trimita o scrisoare la ultima adresa de corespondenta a persoanei decedate.

Ar fi util daca s-ar trimite o notificare similara si catre persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate, pentru a le informa de drepturile care li se cuvin.

Drepturile nerevendicate ar trebui protejate mai mult

Faptul ca pensia privata poate fi pierduta intr-un timp atat de scurt este imoral. Aceste sume se presupune ca se acumuleaza dupa ani foarte multi, in care luna de luna, s-au platit contributii.
 
Se poate ajunge in situatia ca o persoana sa contribuie 20-30 ani la fondul de pensie. Dar este nevoie de numai 3 ani pentru ca acesti bani, pur si simplu, sa se evapore, iar beneficiarii sa ramana definitiv prejudiciati.

Termenul de prescriptie ar trebui sa fie mult mai mare –  de minim 10 ani –  in aceste situatii. In plus, autoritatile ar trebui sa puna la punct un sistem special, prin care sa contacteze beneficiarii acestor pensii, asa cum se intampla in Marea Britanie.

Procesul de identificare al beneficiarilor nu trebuie lasat exclusiv in seama administratorilor. Acestia sunt multumiti daca banii raman mai departe in administrarea lor, deoarece in acest mod, pot incasa mai departe comisioane.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult