Pensia privata iti reduce pensia de stat

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii obligatorii vor incasa pensii de stat mai mici, deoarece cotizeaza mai putin la bugetul de stat. ExpertulBanilor.ro te ajuta sa vezi care este impactul acestor modificari.

Foto: adamr/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: adamr/ FreeDigitalPhotos.net

In fiecare luna, ni se retin contributii de asigurari sociale din salariul brut. In prezent, cota este de 10,5%. In cazul celor care participa la Pilonul II de pensii private, banii sunt directionati astfel:

  • 6,5% din salariu se vireaza la bugetul asigurarilor sociale in contul pensiei de stat;
  • 4% din salariu ajunge la fondul de pensie privata obligatorie.

 

Contributii mai mici, pensii mai mici

Avand in vedere ca platim contributii partiale la pensia de stat, suma pe care o vom incasa va fi ajustata corespunzator. Actuala legislatie impune aplicarea unei corectii, pentru a tine cont de acest proces.

De exemplu, pentru contributiile realizate in anul 2013 se va aplica un factor de corectie de 38% (4/10,5) asupra punctajului realizat. Iar in anii urmatorii, aceasta corectie va fi tot mai mare.

Contributiile la fondurile de pensii obligatorii urmeaza sa creasca gradual pana la 6% din salariu, ceea ce inseamna ca se va ajunge la un factor de corectie al punctajului de 57% (in cazul in care cota de CAS ramane la 10,5%).

Efectul acestor corectii este ca vom acumula un punctaj mai mic la pensia de stat si prin urmare, vom incasa o pensie mult mai mica de la stat.

In plus, efectul va fi amplificat de faptul ca punctul de pensie nu va mai tine pasul cu cresterea salariilor. Pana in 2030, se va elimina gradual ajustarea in functie de cresterea salariului pe economie si punctul de pensie va fi ajustat ulterior doar in raport cu rata inflatiei.

Cum este afectat venitul tau la pensie?

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa estimezi care vor fi efectele acestor schimbari asupra veniturilor pe care le vei obtine la pensie. Calculatorul Pensia de stat estimeaza suma lunara de care ai putea beneficia, in functie de perioada ramasa pana la pensie si de modul in care va evolua punctul de pensie.

Calculatorul foloseste o serie de ipoteze pentru a fi mai usor de utilizat, astfel ca rezultatele sunt orientative. Pentru simplificare, se presupune ca venitul este constant, iar acesta evolueaza in acelasi ritm cu salariul mediu pe economie. De asemenea, calculatorul presupune parcurgerea unui stagiu complet de cotizare la sistemul public de pensii.

Rolul acestui calculator este de a constientiza importanta sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II). In cazul celor cu un orizont de pensionare mai mare de 15-20 ani, pensia privata va reprezenta principala sursa de venit.

Din acest motiv, este extrem de important sa monitorizezi regulat performantele fondului tau de pensie. ExpertulBanilor.ro iti usureaza comparatia fondurilor de pensii private, cu ajutorul sistemului de rating. Acesta tine cont de randamente, riscuri si costuri si le transpune intr-o singura nota, pentru a identifica mai usor fondurile performante.

Calculator
Estimeaza Pensia de stat de care ai putea beneficia.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult