Care este procedura de refinantare?

Dupa ce ai gasit o oferta avantajoasa, poti trece la pregatirea dosarului pentru creditul de refinantare.

Acest dosar va cuprinde aceleasi documente ca si la obtinerea creditului initial, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de adeverinta de salariu, copie dupa ultima fisa fiscala si dupa contractul de munca.

In plus, vei avea nevoie si de o adeverinta de la banca la care ai creditul actual, care sa ateste soldul creditului la zi. Majoritatea bancilor percep acum un comision pentru aceasta adeverinta.

Daca refinantezi un credit garantat cu ipoteca, apar si urmatoarele costuri:

  • evaluare imobil – va trebui sa efectuezi o noua evaluare a imobilului si sa prezinti la banca raportul de evaluare. Este foarte imporant ca soldul creditului sa fie mai mic decat pretul de evaluare a locuintei;
  • taxe notariale – trebuie modificat dreptul de ipoteca in cartea funciara: se radiaza ipoteca inscrisa de banca de unde ai luat initial credit si se inscrie ipoteca de catre banca unde faci refinantarea. Aceste operatiuni presupun plata unor taxe notariale. Ele pot fi evitate atunci cand refinantezi creditul la aceeasi banca.

 

Dupa depunerea actelor necesare, urmeaza ca dosarul de credit sa fie analizat de departamentul de risc al bancii la care faci refinantarea.

In cazul in care raspunsul este pozitiv, va avea loc refinantarea propriu-zisa: creditul vechi va fi rambursat anticipat in mod integral si vei incepe rambursarea creditului nou-obtinut.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult