OTP va elimina clauzele abuzive din toate contractele de credit

otp bank sucursalaANPC a castigat definitiv un proces colectiv cu OTP Bank prin care se elimina clauzele abuzive din toate contractele, dar banca nu este obligata sa returneze banii incasati in mod abuziv.

In 2015, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) dat in judecata OTP Bank deoarece contractele bancii permiteau modificarea unilaterala a ratei dobanzii.

In iulie 2015, Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata de ANPC si a obligat OTP Bank sa modifice toate contractele de adeziune care contin aceasta clauza abuziva.

Decizia a fost supusa apelului, iar pe 10 februarie 2016, Curtea de Apel Bucuresti a respins in mod definitiv apelul bancii ca nefondat.

In urma ultimei decizii, OTP Bank este obligata sa puna in aplicare decizia instantei si sa elimine din toate contractele de credit clauzele abuzive privind modificarea unilaterala a dobanzii.

Clientii nu isi primesc banii inapoi

Desi instantele au dat dreptate clientilor, OTP Bank nu este totusi obligata sa returneze banii incasati in mod abuziv prin practicarea acestor clauze. Fiecare client este fortat sa mearga din nou instanta, daca vrea sa-si recupereze banii.

Aceste procese pot fi evitate daca banca demareaza un program voluntar de compensare a clientilor. OTP Bank va economisi in acest mod cheltuielile de judecata, pe care le va suporta cu fiecare caz pierdut.

Legislatia este mult prea blanda cu bancile

Cazul prezentat arata inca o data ca legislatia din Romania este mult prea blanda cu bancile si nu protejeaza suficient de bine consumatorii.

De exemplu, OTP Bank a fost obligata de catre Tribunalul Bucuresti sa achite o amenda de numai 700 lei pentru practicarea de clauze abuzive. Astfel de amenzi reprezinta pur si simplu o invitatie deschisa pentru banci sa foloseasca clauze abuzive.

In strainatate, amenzile sunt usturatoare, pentru a descuraja din start aceste comportamente. In plus, legislatia faciliteaza compensarea consumatorilor afectati, fara sa fie nevoie ca acestia sa mearga individual in instanta.

De exemplu, in Marea Britanie, cand o banca incalca drepturile consumatorilor, iar instanta pronunta o hotarare irevocabila, atunci autoritatea de protectie a consumatorilor are puterea legala sa forteze direct bancile sa returneze banii incasati ilegal.

Si la noi ar fi de dorit ca ANPC sa fie abilitata cu puteri sporite, astfel incat dupa un astfel de proces sa poate obliga institutiile financiare sa dea inapoi banii incasati abuziv, fara sa fie nevoie de procese suplimentare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult