O noua varianta de credite imobiliare: Dobanda fixa pe 30 ani

brd-sediu-bucuresti2Creditele imobiliare cu dobanzi fixe pe 30 ani au devenit in sfarsit o realitate. Rata lunara este fixa pe toata perioada de creditare, astfel ca riscul asumat de consumator este minim.

BRD si-a extins recent oferta de credite imobiliare, adaugand si varianta unor credite cu dobanzi fixe pe 30 ani. Imprumuturile sunt disponibile in lei sau euro.

Principalul avantaj este ca rata lunara este fixa pe toata perioada contractului. Astfel, clientul are siguranta ca va plati lunar aceeasi suma de bani, indiferent de ceea ce se intampla cu dobanzile pe piata monetara.

Mai mult, imprumutul in lei nu are asociat niciun risc valutar, astfel suma de plata in lei este batuta in cuie de la bun inceput.

Dobanzile practicate de banca sunt urmatoarele:

  • credite in lei: 5,7% pentru cei care isi incaseaza salariul la BRD si 6% pentru restul;
  • credite in euro: 5% pentru cei care isi incaseaza venitul la BRD si 5,2% pentru restul.

   

Asa cum se observa, diferenta dintre dobanzile la lei si cele de la euro sunt destul de mici. Din acest motiv, chiar daca este putin mai costisitor, imprumutul in lei este mult mai atractiv deoarece nu are asociat niciun risc valutar.

Pe langa dobanda, clientii mai au de platit un comision de analiza de 500 lei si o asigurare de viata si alta pentru imobil. In total, DAE ajunge la aproape 7%, in varianta in care clientul isi incaseaza salariul la BRD, respectiv 7,25% pentru ceilalti clienti. Calculul a fost efectuat pentru un credit de 100.000 lei pe 30 ani.

Cele mai bune oferta de credite imobiliare presupun costuri totale de 5%. Fata de oferta cu dobanda fixa de la BRD, acest lucru poate aduce o economie de pana la 100 lei pe luna. Expertul Banilor te ajuta sa compari rapid costurile pentru toate ofertele in sectiunea Credite imobiliare/ipotecare.

Fata de un credit Prima Casa, diferenta de cost este si mai mare, deoarece in acest caz, DAE este de numai 4%.

Ce varianta aleg?

La creditele pe termene lungi, este normal ca dobanzile fixe sa fie mai mari decat cele variabile. Banca tine cont de faptul ca in timp dobanzile pot creste si stabileste dobanda fixa la un nivel care inglobeaza toate aceste variatii viitoare.

In luarea deciziei, fiecare client trebuie sa ia in calcul nivelul de risc pe care este dispus sa si-l asume. Daca este foarte important pentru el sa aiba o rata fixa, atunci un astfel de produs este alegerea potrivita.

Pe de alta parte, cei care doresc sa profite de cele mai mici costuri si pot digera mai usor fluctuatiile de dobanda, pot merge pe varianta unui credit cu dobanda variabila. In acest caz, este foarte important sa nu te indatorezi pana la limita maxima si sa ai capacitatea de a rambursa creditul si daca rata lunara se va majora.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult