Ce riscuri prezinta monedele virtuale pentru consumatori?

Foto: Victor Habbick/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Victor Habbick/ FreeDigitalPhotos.net

BNR atrage atentia publicului ca acceptarea monedelor virtuale ca mijloc de plata nu este obligatorie. Expertul Banilor va prezinta riscul monedelor virtuale pentru consumatori.

Numarul monedelor virtuale este intr-o continua crestere, fiind identificate aproape 500 de astfel de monede, intr-un raport publicat in februarie 2015 de catre Banca Centrala Europeana.

In acest context, autoritatile de supraveghere din intreaga lume au inceput sa atentioneze consumatorii, cu privire la riscurile pe care le implica aceste monede. Autoritatea Bancara Europeana a emis un avertisment inca din decembrie 2013.

Recent si BNR a publicat un scurt comunicat pe aceasta tema, unde arata ca moneda virtuala nu este nici valuta si nici moneda nationala, iar acceptarea acesteia ca mijloc de plata nu este obligatorie. Prin urmare, comerciantii pot refuza platile in aceste monede.

Riscuri pentru consumatori

Autoritatea Bancara Europeana semnaleaza ca monedele virtuale sunt oferite prin intermediul unor platforme nereglementate si nu exista niciun mecanism de protectie a consumatorilor. Daca schema respectiva da faliment, consumatorii nu vor putea sa-si mai recupereze banii.

Un alt risc este legat de portofelele digitale, locul unde se pastreaza sumele in monede virtuale. Atunci cand portofelul este salvat pe computer, laptop sau smartphone, datele pot fi furate de catre hackeri. Au fost chiar cazuri cand consumatorii au pierdut sume semnficative de mari, cu sanse mici de a mai putea fi recuperate.

Atunci cand cumparaturile se achita cu monede virtuale, legislatia europeana nu prevede niciun drept pentru consumatorii cu privire la returnarea sumelor achitate.

Autoritatea europeana atrage atentia ca monedele virtuale sunt folosite deseori pentru activitati ilegale, cum ar fi spalarea banilor. Daca se constata astfel de abateri, acest lucru poate duce la inchiderea platformelor de catre autoritati, iar consumatorii care detin sume in moneda virtuala nu isi vor mai putea recupera banii.

Ce sunt monedele virtuale?

Moneda virtuala reprezinta o forma de moneda – care nu este emisa sau garantata de catre o banca centrala –  ce poate fi folosita ca mijloc de plata.

Monedele virtuale se cumpara de pe o platforma electronica, platind cu bani reali. Sumele sunt apoi tranferate intr-un portofel digital, cu ajutorul caruia se pot face transferuri si plati. Cea mai cunoscuta moneda virtuala este Bitcoin.

Banii digitali sunt folositi in special de catre platformele de jocuri online si in retelele sociale, dar incep sa fie utilizati si in viata cotidiana. Aceste tranzactii nu presupun comisioane si nu implica o banca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult