Litigiile cu banca se rezolva cel mai des prin conciliere

Foto: jesadaphorn/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jesadaphorn/ FreeDigitalPhotos.net

Procedura cu solutie propusa este metoda cea mai utilizata pana acum pentru rezolvarea disputelor dintre banci si consumatori, prin intermediul centrului de litigii bancare, CSALB.

Centrul pentru litigii bancare, CSALB ofera consumatorilor posibilitatea de a-si rezolva disputa cu banca, in afara curtilor de judecata.

Atunci cand depun o plangere, consumatorii au de ales intre doua modalitati de solutionare a litigiului:

  • procedura cu solutie propusa, caz in care solutia trebuie sa fie acceptata de ambele parti pentru a fi pusa in aplicare;
  • procedura cu solutie impusa, cand decizia CSALB este obligatorie de pus in aplicare, avand aceeasi putere ca o hotarare judecatoreasca.

Pana in prezent, procedura cu solutie propusa este cel mai des folosita. “Solutia propusa este mult mai usoara si rapida, iar hotararile au venit, in medie in 30 zile, fata de termenul legal de 90 zile”, ne-a precizat Departamentul de Comunicare din cadrul CSALB.

Reprezentantii CSALB afirma ca pana acum nicio hotarare nu a fost contestata in instanta si toate au fost puse in aplicare, deoarece consumatorii si bancile au fost multumiti de solutia amiabila propusa de conciliatori.

Bancile sunt rezervate in privinta procedurii impuse

In raportul semestrial publicat de CSALB se arata ca bancile sunt rezervate in privinta procedurii cu solutie impusa. Motivele tin de durata si faptul ca procedura este apropiata de cea judecatoreasca.

“In niciun caz nu este vorba de refuzul bancilor de a intra intr-o procedura sau alta. Din cele 48 de refuzuri din partea bancilor, cele mai multe venite, de altfel, pe procedura cu solutie propusa, au fost legate in mare parte de existenta unui dosar in instanta, intr-un stadiu foarte avansat, care a generat cheltuieli pentru ambele parti si in care se asteapta solutia judecatorului”, au precizat reprezentantii CSALB.

Aceasta procedura este mai rigida, iar solutia este definitiva, obligatorie si executorie si poate fi atacata doar in instanta judecatoreasca, insa numai pe chestiuni de procedura. Procedura cu solutie impusa dureaza mai mult, de regula, deoarece trebuie respectate termenele arbitrajului.

“Cand vorbim de bancile sau IFN-urile care sunt rezervate in a accepta procedurile finalizate cu solutie impusa ne referim la preferinta lor pentru o procedura mai rapida si cu un caracter profund amiabil, decat pentru una apropiata de instantele judecatoresti”, au explicat pentru Expertul Banilor, reprezentantii CSALB.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult