Legea privind darea in plata a fost promulgata de presedinte

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis: Legea este in regula

Presedintele Iohannis a promulgat legea privind darea in plata fara sa o conteste la Curtea Constitutionala. Legea va intra in vigoare in 15 zile si va permite persoanelor supraindatorate sa inceapa o viata noua.

Presedintele Klaus Iohannis a semnatul decretul pentru promulgarea legii privind darea in plata, dupa ce prima oara a trimis-o inapoi spre reexminare.

“La momentul respectiv, dupa parerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in considerare aceste observatii pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzator si mi-a retrimis legea in forma noua”, a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

Legea 77 face istorie

Presedintele considera ca forma legii trimisa spre promulgare este in regula si a precizat ca aceasta lege va fi publicata astazi, 28 aprilie 2016 in Monitorul Oficial, urmand sa devina Legea nr. 77/2016.

Iohannis nu a raspuns solicitarilor facute de catre bancheri, care au cerut presedintelui sa conteste legea la Curtea Constitutionala. Bancherii au fost refuzati in acest demers si de catre premier, care a declarat ca nu intentioneaza sa atace legea.

Cine vrea sa profite de lege, nu trebuie sa astepte prea mult

Bancile vor putea sa conteste legea la Curtea Constitutionala prin intermediul instantelor de judecata, insa pana atunci noul act normativ va intra in vigoare si isi va produce efectele.

Legea urmeaza sa intre in vigoare in 15 zile de la data publicarii, incepand cu 13 mai 2016. Cei care vor sa profite de aceasta lege ar trebui sa actioneze imediat. Experienta anterioara arata ca legile se pot schimba rapid.

In iunie 2010, legea privind creditul de consum (OUG 50/2010) acorda tututor consumatorilor drepturi suplimentare, dar dupa 6 luni, legea a fost modificata, fiind restransa aria de aplicare. Dupa alegerile parlamentare din acest an, bancherii vor gasi parlamentarii mult mai deschisi la negocieri.

Ce avantaje va oferi consumatorilor?

Darea in plata va permite consumatorilor cu credite garantate cu ipoteca sa scape de datoria fata de banci, predand casa ipotecata la banca.

Legea se va aplica pentru creditele acordate consumatorilor de pana in 250.000 euro (la data acordarii imprumutului), fiind excluse creditele din programul Prima Casa. Imobilul cu care s-a garantat creditul trebuie sa aiba destinatie de locuinta.

In plus, vor putea apela la darea in plata inclusiv persoanele supuse unei executari silite a bunului ipotecat, indiferent de stadiul acestora si de forma executarii silite care continua impotriva debitorului.

Darea in plata va permite persoanelor supraindatorate sa scape de datoriile impovaratoare, carora nu le mai fac fata.

Noua lege ajuta si pe cei care au cumparat casele supraevaluate in perioada de boom, iar acum au o datorie mai mare decat valorea de piata a locuintei. Ei pot negocia acum cu banca de pe o pozitie mai buna, pentru a obtine o stergere partiala a datoriei. Legea restabileste in acest mod echilibrul de putere intre banca si client.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult