Legea falimentului personal se amana cu 1 an

Foto: Sira Anamwong / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong / FreeDigitalPhotos.net

Guvernul a decis sa amane cu 1 an intrarea in vigoare a falimentului personal deoarece legea nu poate fi aplicabila. Consumatorii in executare silita raman mai departe la cheremul bancilor.

Pe 26 decembrie 2015, Legea nr. 151 din 2015 care reglementeaza insolventa persoanelor fizice trebuia sa intre in vigoare.

Cu trei zile inainte de acest termen, guvernul a decis sa amane cu inca un an aplicarea legii.

Nu s-a facut nimic pentru aplicarea legii

Motivul invocat de guvern este ca legea nu poate fi aplicata. “S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunii dintre pasii de implementare prevazuti de lege nu a fost parcurs”, a explicat purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu.

“Aceasta lege este acum imposibil de implementat. Nu a fost intentia guvernului sa o amane, vrea si considera legea oportuna, dar vrea sa fie functionala”, spune Suciu.

El afirma ca guvernul are un plan de actiune pe urmatorul an care sa rezolve aceste probleme de logistica.

“Sunt probleme serioase. Si 6 luni era un termen foarte strans pentru implementare. Nimeni nu spune ca s-ar fi putut implementa usor”, a precizat Dan Suciu.

Purtatorul de cuvant al guvernului a spus ca ANPC are sarcina de a veni cu raportari trimestriale cu privire la implementarea planului. Primul moment de analiza va fi in cursul primului trimestru al anului viitor.

Datornicii raman la cheremul bancilor

Neplicarea acestei legi are costuri sociale importante deoarece lasa consumatorii supraindatorati fara niciun fel de sprijin daca ajung in stadiul de executare silita.

Bancile au posibilitatea sa isi recupereze datoria atat prin vanzarea la licitatie a locuintei, cat si prin impunerea de propri din salariu. Astfel, o persoana executata silita poata sa ramana ani buni la cheremul bancii, care ii poate retine bani din salariu pe o perioada nedefinita.

Insolventa persoanelor fizice ar fi impus o serie de restrictii bancilor si ar fi dat sansa persoanelor supraindatorata sa isi reia viata de la capat.

Amanarea legii vine la putin timp dupa ce legea privind darea in plata nu a fost promulgata de catre presedinte, fiind retrimisa in Parlament.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult