Legea conversiei creditelor in franci este neconstitutionala

Legea prin care creditele in franci elvetieni urmau sa fie convertite in lei la cursul istoric a fost declarata neconstitutionala, astfel ca niciun client nu va beneficia de prevederile acesteia.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

In octombrie 2016, Parlamentul a adoptat o lege care obliga bancile sa converteasca toate creditele acordate in franci elvetieni. Conversia ar fi trebuit efectuata la cursul BNR, valabil la momentul incheierii contractului.

Cum francul elvetian s-a dublat fata de perioada 2006-2007, acest lucru ar fi dus la injumatatirea datoriei clientilor fata de banci.

Guvernul Ciolos a decis insa sa atace legea la Curtea Constitutionala inainte ca aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial si sa intre in vigoare.

Pe 7 februarie 2017, Curtea a decis ca legea este neconstitutionala si prin urmare, nu va mai fi pusa in aplicare.

Motivatia Curtii Constitutionale

Curtea a aratat ca legea a fost adoptata fara respectarea principiul bicameralismului. Forma adoptata in Camera Deputatilor difera semnificativ de forma adoptata de Senat, anumite dispozitii nefiind puse niciodata in dezbatere in Senat, ca prima camera sesizata.

“Aceste modificari sunt semnificative, de substanta, si privesc lipsa acordului de vointa in ceea ce priveste operatiunile de conversie a contractelor de credit si realizarea conversiei la cursul de schimb franc elvetian/leu valabil la data incheierii contractului, iar nu la data conversiei”, motiveaza Curtea.

In plus, Curtea a constatat ca legea reglementeaza o situatie de impreviziune aplicabila ope legis (n.r. – prin puterea legii).

Impreviziunea consta in aparitia unui dezechilibru intre partile unui contract, ca urmare a unor evenimente care nu au putut fi prevazute la data semnarii. Acelasi principiu l-a invocat Curtea si in aplicarea legii privind darea in plata.

Curtea considera ca aplicarea impreviziunii ope legis contravine cu prevederile constitutionale privind statul de drept, dreptul la un proces echitabil si infaptuirea justitiei.

“Numai instanta judecatoreasca are competenta si obligatia sa aplice impreviziunea daca sunt indeplinite cumulativ conditiile existentei acesteia”, a decis Curtea. Hotararea este definitiva si general obligatorie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult