Insolventa persoanelor fizice a trecut de prima etapa de implementare

guvern-imgGuvernul a facut primul pas pentru implementarea procedurii de insolventa a persoanelor fizice. Persoanele supraindatorate ar putea beneficia de aceasta facilitate din 2017, daca planul de implementare se respecta.

La sfarsitul lui 2015, guvernul a anuntat ca amana cu 1 an punerea in aplicarea a legii privind insolventa persoanelor fizice, deoarece nu s-au efectuat niciunul din pasii pregatitorii necesari.

Recent, guvernul a adoptat o hotarare de guvern, prin care stabileste regulile de constituire a comisiilor de insolventa. Acesta este primul pas necesar pentru aplicarea legii.

Comisiile de insolventa se pot infiinta

Conform legii, se va infiinta o comisie de insolventa la nivel central, care are rolul de a asigura cadrul logistic necesar pentru aplicarea legii.

In paralel, se vor infiinta comisii de insolventa la nivel judetean, care vor aproba solicitarile primite de la consumatori pentru intrarea in insolventa. Aceste comisii isi vor desfasura activitatea in cadrul comisariatelor judetene pentru protectia consumatorilor.

Etapele de parcurs

La sfarsitul lui decembrie 2015, Ministerul Economiei a prezentat un calendar cu pasii de implementare a insolventei persoanelor fizice.

Principalele etape ramase sunt:

  • aprobarea de catre guvern a normelor metodologice de aplicare a legii;
  • suplimentarea personalului ANPC cu 173 de persoane pentru a infiintarea comisiilor de insolventa;
  • modificari la nivelul Registrului Comertului, pentru infiintatea unei sectiuni pentru persoanele fizice aflate in procedura de insolventa;
  • angajarea de personal suplimentar in judecatorii;
  • derularea unei campanii de informare a publicului pe final de an.

Toate aceste etape sunt planificate sa se finalizeze in noiembrie 2016, pentru ca de la 1 ianuarie 2017 legea sa fie aplicabila.

Cei interesati pot afla avantajele oferite de lege pentru consumatori in Ghidul de insolventa a persoanelor fizice, realizat de Expertul Banilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult