Cum functioneaza lichidarea de active?

Lichidarea de active se deruleaza prin intermediul instantelor de judecata si poate fi solicitata atat de catre datornic cat si de catre creditori.

Procedura lichidarii de activa este decisa in urma unei cereri in instanta, ocazie cu care se desemneaza un lichidator.

In cazul acestei proceduri, datornicul isi pierde dreptul de a-si administra singur veniturile. Lichidatorul va analiza situatia financiara a datornicului, stabileste cheltuielile necesare pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil, inventariaza averea consumatorului si stabileste tabelul final al datoriilor.

Totodata, se va deschide un cont bancar pe numele debitorului, unde se vor incasa toate veniturile din lichidarea averii, precum si veniturile curente ale datornicului.

Bunurile vor fi vandute conform prevederilor Codului de Procedura Civila, iar toate sumele incasate vor fi virate in contul bancar de lichidare. Trimestrial, lichidatorul va intocmi un raport unde va prezenta sumele incasate si platile efectuate catre creditori.

Lichidatorul are la dispozitie 2 ani pentru a gasi cumparatori pentru bunurile scoase la vanzare. Dupa acest termen, fie creditorii accepta bunul respectiv in schimbul datoriei, fie renunta la valorificarea bunului.

Dupa ce toate bunurile au fost valorificate, se intocmeste un raport final, care este comunicat creditorilor si datornicului. In 30 de zile de la finalizarea raportului, instanta va pronunta hotararea privind inchiderea procedurii de insolventa.

Consumatorul nu scapa de datorii, dupa finalizarea procedurii de lichidare. Dimpotriva, instanta va stabili ca o parte din venituri sa fie poprite de catre creditori, pentru recuperarea datoriei ramase.

Debitorul va continua sa faca plati catre creditori, in limita veniturilor urmaribile stabilite de instanta. Stergerea datoriilor va putea fi posibila doar in urmatoarele situatii:

  • dupa 1 an de la finalizarea procedurii, daca s-a acoperit minim 50% din valoarea datoriilor;
  • dupa 3 ani de la finalizarea procedurii, daca s-a acoperit minim 40% din valoarea datoriilor;
  • dupa 5 ani, indiferent de cota recuperata din datorii.

 

In perioada in care se fac aceste popriri, consumatorul are aceleasi obligatii ca si cele impuse prin procedura de insolventa in baza unui plan de rambursare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult