Cum solicit intrarea in insolventa?

Cererea pentru deschiderea procedurii de insolventa poate fi depusa la comisariatele judetene pentru protectia consumatorilo sau direct in instanta.

Persoanele care vor sa ceara intrarea in insolventa au de ales intre urmatoarele optiuni:

1. Planul de rambursare a datoriilor

Datorinicul agreeaza cu creditorii sa ramburseze o parte din datorie (minim 50%), in baza unui plan de rambursare pentru o perioada de 5 ani. De asemenea, se stabilesc si bunurile care urmeaza sa fie scoase la licitatie pentru acoperirea datoriilor. La finalul perioadei, el poate obtine stergerea datoriilor ramase.

Pentru a beneficia de aceasta solutie, datornicul trebuie sa faca o cerere la comisariatele judetene pentru protectia consumatorului.

2. Procedura lichidarii de active

Aceasta procedura se deruleaza prin intermediul instantelor de judecata, la cererea debitorului sau a creditorilor. De asemenea, lichidarea de active se aplica si atunci cand nu s-a putut aplica procedura pe baza unui plan de rambursare.

Instanta va desemna un lichidator, care va valorifica bunurile debitorului si va gestiona veniturile acestuia, urmand ca datornicul sa aiba acces doar la o suma limitata de bani, pentru acoperirea nevoilor curente.

3. Procedura simplificata de insolventa

Acesta procedura se aplica pentru persoana in varsta (care au depasit varsta de pensionare) sau fara capacitate de munca pentru datorii mai reduse (de pana in 10 salariile minime pe economie).

Persoana este monitorizata timp de 3 ani, dupa care poate obtine stergerea datoriilor.

Pasi de urmat

Este recomandat insa ca mai intai consumatorul sa incerce sa ajunga la un acord cu creditorii. In acest sens, el trebuie sa depuna o cerere la comisariatul judetean pentru protectia consumatorilor, la care se anexeaza o serie de documente:

  • dovada faptului care este angajat, iar daca este somer, dovada ca nu a fost concediat din motive imputabile si ca facut eforturi pentru a-si cauta un loc de munca;
  • documente care sa ateste veniturile din ultimii 3 ani si o estimare cu veniturile preconizate in urmatorii 3 ani;
  • extras de cazier judiciar si cazier fiscal la zi;
  • un raport de la Biroul de Credit;
  • o propunere de plan de rambursare a datoriei.

 

Comisia de insolventa analizeaza cererea in urmatoarele 30 zile si, in functie de situatia debitorului, decide ce solutie de redresare financiara sa fie aplicata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult