Cand inceteaza executarea silita?

Executarea silita inceteaza in mod normal atunci cand s-a achitat obligatia prevazuta in titlul executoriu. In acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand stingerea totala a obligatiilor.

Codul de procedura civila prevede insa si alte situatii cand executarea silita inceteaza:

  • creditorul renunta la executarea silita;
  • a fost desfiintat titlul executoriu;
  • executarea silita nu mai poate fi continuata din lipsa de bunuri urmaribile sau atunci cand bunurile nu pot fi valorificate.

 

In ultimul caz, executorul judecatoresc va inmana creditorului titlul executoriu, mentionand sumele care au fost recuperate.

In momentul in care clientul obtine noi venituri sau dobandeste noi bunuri, banca poate cere reinceperea executarii silite, in cadrul termenul de prescriptie de 3 ani.

Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita. Data exacta depinde de conditiile contractuale ale creditului.

De regula, bancile isi rezerva dreptul de a declara intreg creditul scadent anticipat dupa 60-90 de zile de intarziere la plata ratelor. In momentul in care banca cere plata imediata a intregului credit, incepe sa curga si termenul de prescriptie pentru executarea silita.

In ultima perioada, bancile si-au intensificat actiunile de executare silita, deoarece se apropie termenul de prescriptie pentru tot mai multe imprumuturi devenite neperformante. Acest comportament se observa in special, in cazul creditelor garantate cu ipoteca.

Cum preturile caselor au scazut mult, bancile au evitat sa scoata locuintele la licitatie in anii trecuti, sperand intr-o stabilizare a pietei imobiliare. In prezent, apropierea termenului de prescriptie a fortat bancile sa inceapa procedurile de vanzare pentru tot mai multe garantii imobiliare.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult