Impozitul pe vanzarea locuintei se datoreaza si la darea in plata

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Darea in plata permite consumatorilor sa scape de datoriile de la banci, dar nu si de impozite. Imprumutatul trebuie sa achite aceleasi impozite ca la vanzarea locuintei.

Ministerul Finantelor Publice a precizat ca legea privind darea in plata nu prevede nicio exceptie de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile.

“Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata”, se precizeaza in comunicatul emis de minister.

Impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre notarul public, inainte de autentificarea actului, o data cu onorariul sau.

Impozitul pe datorie

Baza de calcul la care se aplica impozitul cuprinde intreaga datorie fata de banca: soldul ramas de achitate, dobanzi, comisioane si penalitati.

Valoarea impozitului depinde de perioada trecuta de la data achizitionarii imobilului. Daca locuinta a fost achizitionata in ultimii 3 ani, atunci impozitul este de 3% pentru datorii de pana la 200.000 lei si 2% pentru ceea ce depaseste acest prag.

In schimb, locuintele achizitionate cu mai mult de 3 ani in urma sunt impozitate mai putin. Cota este de 2% pentru datorii de pana la 20.000 lei si 1% pentru ceea ce depaseste acest prag.

Guvernul da din urmeri

Este bine de stiut ca nici in cazul executarilor silite, datornicii nu scapa de impozitul pe vanzarea locuintei. In acest caz, sumele urmeaza sa fie recuperate de catre ANAF.

Avand in vedere ca persoanele care ajung in astfel de situatii se presupune ca se confrunta cu dificultati financiare majore, acest mod de impozitare este de departe inechitabil si nu face decat sa agraveze situatia debitorilor.

In acest context, atitudinea Ministerul de Finante lasa mult de dorit, acesta multumindu-se sa constate ca legea darii in plata nu a prevazut nicio exceptie cu privire la impozitare.

Celor de la minister nu le-a trecut prin minte sa propuna o adaptare a Codul Fiscal la noile realitati din societate. Ar fi fost prima masura de sprijin a datornicilor adoptata de guvernele de pana acum, daca exceptam programul Electorata, care oricum nu s-a pus niciodata in aplicare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult