Guvernul vrea sa restrictioneze locuintele cu TVA de 5%

Foto: supakitmod/ FeeDigitalPhotos.net
Foto: supakitmod/ FeeDigitalPhotos.net

Guvernul are in vedere sa limiteze drastic numarul persoanelor care pot beneficia de TVA de 5% la achizitia unei locuinte. Aceasta facilitate fiscala ar putea fi aplicata doar persoanelor cu venituri mici.

Pentru locuintele cumparate de la dezvoltatori, pretul de achizitie include si TVA. Cota standard de TVA este acum de 20%.

Daca pretul de vanzare este mai mic de 450.000 lei (exclusiv TVA), atunci tranzactia se poate face aplicand cota redusa de TVA de 5% pentru locuinte.

Banca Mondiala: Nu toate persoanele au nevoie de subventie

Strategia Nationala pentru Locuinte – aflata acum in dezbatere publica – are in vedere sa limiteze aplicarea acestei facilitati fiscale doar la persoanele cu venituri mai mici decat media pe economie.

Propunerea are la baza un raport al Bancii Mondiale care sustine ca “acest program conduce la pierderea unor venituri posibil semnificative ale guvernului prin furnizarea de subventii fara-tinta catre persoane care nu au nevoie de acestea”.

In opinia Bancii Mondiale, diferenta dintre cota standard de TVA si cota redusa este considerata o subventie. Sugestia este ca aceste venituri suplimentare – care ar putea fi colectate la bugetul de stat – sa fie alocate pentru alte arii prioritare, cum ar fi locuinte publice sau reabilitare seismica.

Locuintele se vor scumpi cu 15%

Daca aceasta facilitate fiscala va fi limitata la persoanele cu venituri mici, atunci locuintele noi se vor scumpi inevitabil.

Imobilele noi au preturi mai inalte si sunt destinate, in special, persoanelor cu venituri medii si mari. Efectul ar putea fi o crestere a preturilor cu aproape 15% pentru locuintele noi.

Implicit, aceasta scumpire va antrena o miscare similara si pentru imobilele vechi, deoarece proprietarii vor specula aceasta evolutie.

Un alt efect ar fi ca o parte dintre clienti nu vor mai putea accesa locuintele noi si se vor orienta spre imobile mai vechi.  Cum cererea pentru locuinte vechi se va amplica, preturile se vor majora.

Cota redusa de TVA este o masura benefica

Masura propusa de Banca Mondiala si asimilata de Ministerul Dezvoltarii este ineficienta, deoarece va descuraja constructiile de locuinte noi, limitand cererea pe acest segment.

Mai mult, studiul Bancii Mondiale nu aduce niciun argument pentru a-si sustine afirmatia ca persoanele cu venituri medii nu au nevoie de cota redusa de TVA.

Pe de alta parte, studiul se contrazice singur. In capitolul care analizeaza accesibilitatea locuintelor se arata ca apartamentele noi cu 3 camere din Bucuresti au preturi cuprinse intre 70.000-80.000 euro.
 
“Ne-am astepta ca familiile cu copii sa prefere aceste apartamente mai mari. Cu toate acestea, exista o cerere redusa pentru aceste unitati, deoarece sunt scumpe si pretul depaseste pragul programului Prima Casa”, se mentioneaza in Strategia nationala.

Prin urmare, familiile nu isi permit locuinte adecvate, deoarece veniturile din Romania sunt scazute. Diferenta dintre venitul mediu si cel mic nu conteaza prea mult atunci cand vrei sa achizitionezi o locuinta.

Restrictionarea aplicarii cotei de TVA nu va face decat sa ingreuneze si mai mult accesul familiilor la locuinte adecvate. Prin urmare, cota redusa de TVA este un ajutor important pentru familiile care doresc sa se mute intr-o locuinta mai mare si ar trebui pastrata in continuare.

Este important de stiut ca in Marea Britanie, constructiile de locuinte noi sunt scutite de TVA, statul incurajand in acest mod formarea unui fond locativ nou.

Avand in vedere ca fondul locativ de la noi este foarte vechi, guvernul ar trebui sa ia toate masurile necesare pentru a stimula constructia de locuinte noi, iar cota redusa de TVA ar trebui chiar extinsa si nu restrictionata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult